Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ “ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Μ. Χαρακόπουλου και οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο νομό Γρεβενών και στις επαφές που είχε με τους κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα.

Αρχικά ο κ. Χαρακόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στον Κ. Μητσοτάκη, ευελπιστώντας ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε υποστηρίζοντας ότι “δεν πρέπει να μιλούν οι καταστροφείς της κτηνοτροφίας” για να προχωρήσει σήμερα σε απάντηση ο Λαρισαίος βουλευτής επισημαίνοντας ότι “στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ακολουθούν τη σιωπή των αμνών”.

Αναλυτικά ο πόλεμος των ανακοινώσεων έχει ως εξής:

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την πεποίθησή του ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ότι η κρίσιμη μονοεδρική των Γρεβενών θα κερδηθεί, διατύπωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τη Δεσκάτη, προσφωνώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που συνόδευε καθ’ όλη την περιοδεία του στο νομό Γρεβενών τον κ. Μητσοτάκη είπε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνηση τα εξής:

«Αγαπητέ πρόεδρε, σας καλωσορίζω στη Δυτική Μακεδονία, εδώ στη Δεσκάτη, πρώτο σταθμό στην περιοδεία σας στα Γρεβενά. Άλλωστε, όπως λέει και η λαϊκή ρήση “από ποιο χωρίο είσαι; από το χωριό της γυναίκας μου”. Απέναντί σας έχετε ανθρώπους του μόχθου και της καθημερινής βιοπάλης. Ανθρώπους ντόμπρους με λόγο και μπέσα. Αγρότες και κτηνοτρόφους, που υφίστανται τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου και των πολιτικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα τριάμισι χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα είδαν την κατάργηση του ΟΓΑ και την εκτίναξη των ασφαλιστικών τους εισφορών, τη φορολόγηση για πρώτη φορά των επιδοτήσεων, την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση. Μαζί, όμως, με την ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα βιώνουν και την αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα καταρρέουν. Επειδή, όπως γνωρίζετε, διετέλεσα υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορώ να πω ότι ποτέ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης οι τιμές του γάλακτος δεν είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο. Η κατρακύλα οφείλεται στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, στα “βαφτίσια” της φέτας. Ελληνοποιήσεις, όμως, έχουμε και στις εισαγωγές κρέατος. Αυτό συμβαίνει διότι υστερεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της πολιτείας. Πριν λίγες μέρες έλαβα επίσημη απάντηση από τον απελθόντα πια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αποστόλου για τον αριθμό των κτηνιάτρων που προσλήφθηκαν στα χρόνια της υπουργίας του. Ε, λοιπόν, τι μου απάντησε; Μπορεί στα σχεδόν 4 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχουν προσληφθεί άνω των 21 χιλιάδων δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο, οι κτηνίατροι που διορίστηκαν είναι μόλις έξι!  Αυτοί, κ. Πρόεδρε, δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά μόνο στην περιφέρειά μου, τη Λάρισα! Γεμίζουν το δημόσιο με “καρανίκες” και όχι με αυτούς που η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

Κύριε πρόεδρε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που όπως πολλοί άλλοι παρασύρθηκαν από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέπουν πλέον σε εσάς και στη Νέα Δημοκρατία, σε μια πολιτική αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια πολιτική στήριξης και αναζωογόνησης της ελληνικής περιφέρειας. Πιστεύω ότι το μήνυμα που εκπέμπετε, ότι θα τα καταφέρουμε να σηκώσουμε και πάλι την Ελλάδα, θα το αγκαλιάσουν και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και όλης της χώρας. Και στις ερχόμενες εκλογές, η κρίσιμη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών θα συμβάλει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την αναγκαία Πολιτική Αλλαγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα παρακάτω:

“Απροκάλυπτα επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, μέσω επίσημων ανακοινώσεών του, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αυτή τη φορά έκανε επίδειξη αντιπολιτευτικού οίστρου, ενώπιον του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα Γρεβενά, αναφερόμενος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί επί των κυβερνήσεων Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία τριάμισι χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει δομήσει υψηλό αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (9.600 ευρώ για οικογένεια με παιδιά, έως 12.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, συν τις εξισωτικές αποζημιώσεις, κλπ.), σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που πριν το 2015 πρότεινε την φορολόγηση του κλάδου από το πρώτο ευρώ και ακόμα δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει τελικά με το αφορολόγητο των αγροτών αν γίνει κάποια στιγμή κυβέρνηση.

Οι αγρότες γνωρίζουν ότι το 85 – 90 % του κλάδου καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν και παλιότερα, καθώς έχουν αυξηθεί μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές των μεγαλοαγροτών. Γνωρίζουν παράλληλα ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, οι οποίες θα είχαν μειωθεί αν ίσχυε το προηγούμενο καθεστώς.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής παραμένει αμετάβλητο σε γενικές γραμμές, σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει θεσπίσει δομές όπως το net metering και οι ενεργειακές κοινότητες, μέσω των οποίων οι ΤΟΕΒ ή συνεργατικά σχήματα, για παράδειγμα, έχουν τη δυνατότητα δραστικής μείωσης του ενεργειακού τους κόστους έως και για 25 χρόνια.

Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο οι καταστροφείς της ελληνικής κτηνοτροφίας, αυτοί που άφησαν απλήρωτες τις οφειλές του κράτους προς τον κλάδο από το 2008, μία αδικία που αποκατέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Ευτυχώς, αγρότες και κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβαινε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τι συνέβη τα τελευταία 3,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και θα αφήσουν και πάλι στα αζήτητα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κ. κ. Χαρακόπουλου και Μητσοτάκη”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Χαρακόπουλος, απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είχα πάρει τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολείται μαζί μου. Τι αξία, άλλωστε, έχουν οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Φαίνεται, λοιπόν, ότι η απήχηση της επίσκεψης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γρεβενά, όπου τον συνόδεψα, και η θερμή υποδοχή του από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ενόχλησε τους “συντρόφους” του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που εκπληρώνοντας κομματικό καθήκον εξαπέλυσαν μια ακόμη επίθεση στο πρόσωπό μου. Αιτία, η αναφορά μου στην προσφώνησή μου στη Δεσκάτη, στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, που διογκώθηκαν με την κυβέρνηση της “πρώτης φοράς αριστερά”, και, κυρίως, η διαπίστωση ότι πλέον προσβλέπουν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίλυσή τους.

Οι κρυπτόμενοι από τους κτηνοτρόφους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με περισσό θράσος, αντί να απολογηθούν για τα έργα και τις ημέρες τους στον πρωτογενή τομέα, που οδήγησε και στην “καρατόμηση” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, φωνασκούν. Θυμίζουν τη λαϊκή ρήση “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”!

Οι αγρότες, όμως, και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν αν αυξήθηκαν η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Γνωρίζουν αν καταργήθηκε το “αγροτικό πετρέλαιο”. Γνωρίζουν ότι η εξισωτική αποζημίωση έγινε φιλοδώρημα! Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς “δυο γκλίτσες γράμματα” για να κατανοήσει ότι με τα λεφτά της εξισωτικής των κτηνοτρόφων κάνετε… κοινωνική πολιτική, μοιράζοντας ψίχουλα εξισωτικής δεξιά κι αριστερά.

Αλλά “σύντροφοι”, για την ταμπακιέρα ούτε κουβέντα; Ο πυρήνας της κριτικής μου -και αυτό που καίει τους κτηνοτρόφους- ήταν για την κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω αθρόων εισαγωγών. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί επί κυβέρνησης ΝΔ, καθημερινά θα ήταν πρώτη είδηση στις τηλεοράσεις οι διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων που χύνουν γάλατα. Όπως πρώτη είδηση ήταν η τιμή του φρέσκου γάλακτος μέχρι την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ενορχηστρώθηκε η επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του. Αυτή που εσείς δήθεν θα επαναφέρνατε στις 5 ημέρες, καταγγέλλοντας συμφέροντα, και τελικά “κατάπιατε” τις διαβεβαιώσεις σας και το κάνατε αορίστου διαρκείας! Τσιμουδιά, λοιπόν, στην ανακοίνωσή σας για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και τα “βαφτίσια” φέτας! Αλλά το… αμέριστο ενδιαφέρον σας για ελέγχους και πάταξη των παρανομιών φαίνεται και από την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Όπως αποκαλύφθηκε, μετά από ερώτησή μου, έως το 2017 μόλις 6 είναι οι κτηνίατροι που προσλάβατε πανελλαδικά σε σύνολο πλέον των 21 χιλιάδων διορισμών. Άλλες ήταν οι προτεραιότητές σας! Αυτοί, όμως, δεν επαρκούν ούτε για τα κενά της Λάρισας.

Υποκλέψατε την ψήφο των κτηνοτρόφων «τάζοντας λαγούς με πετραχήλια». Σύντομα, στην κάλπη, θα εισπράξετε την απάντηση για την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που τους επιφυλάξατε!

ΥΓ. Στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν προτιμότερο για εσάς να ακολουθήσετε το παράδειγμα των βουλευτών σας. Τη… σιωπή των αμνών!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ