ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!

«Είναι σε κάθε περίπτωση οξύμωρο το γεγονός να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι στον ΟΑΕΔ, τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα του κράτους που μεριμνά για την απασχόληση και το εργατικό δυναμικό και εποπτεύεται από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας».

Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση του προς την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας 19 εργαζομένων στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ Λάρισας, που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Στην ερώτησή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει τα εξής:

«Η προστασία των εργαζομένων και ειδικά σε περιπτώσεις που η απασχόλησή τους προβλέπεται από προγράμματα που έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης, θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για μια ευνομούμενη πολιτεία. Ωστόσο, το περιστατικό του απλήρωτου προσωπικού καθαριότητας στον ΟΑΕΔ της Λάρισας, ανάλογο με άλλα στην υπόλοιπη χώρα, αφήνει ερωτηματικά για το κατά πόσο συμβαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου (εφημερίδα Ελευθερία, 29.08.2018), πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Λάρισας, διότι εδώ και τέσσερις (4) περίπου μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Τα 19 άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, παρότι έχουν επιλεγεί κατόπιν προκήρυξης για εργασία 8 μηνών, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την εργασία τους από την ημερομηνία πρόσληψής τους, δηλαδή τον Μάιο του 2018. Επιπλέον, επικρατεί σύγχυση για το αν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι κανονικά ασφαλισμένοι για το χρονικό διάστημα που εργάζονται μέχρι σήμερα.

Η “διένεξη” η οποία εμποδίζει την πληρωμή τους, καθώς το Ελεγκτικό Συμβούλιο την πάγωσε μετά από προσφυγή ιδιώτη, δεν είναι επ’ ουδενί θέμα των ιδίων των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει για την αποφυγή της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, πριν καν δημιουργηθεί.

Οι δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, στων οποίων τη θέση δεν θα επιθυμούσε να βρίσκεται κανείς, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αρμοδίων για την επιτάχυνση της διευθέτησης της υπόθεσης».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα και νόμιμα η πληρωμή των 19 εργαζομένων στο τμήμα καθαριότητας του ΟΑΕΔ Λάρισας,που παραμένουν απλήρωτοι από την ημέρα της πρόσληψής τους.
  2. Το προσωπικό καθαριότητας του ΟΑΕΔ Λάρισας είναι ασφαλισμένο για τους μήνες που εργάζεται σε αυτήν την θέση; Αν όχι, ποιος έχει την ευθύνη για την παράλειψη αυτή και πώς προτίθεται να επιλύσει το εν λόγω ζήτημα.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com