ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΩΣ ΟΠΛΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

Σύμφωνα με τον Άγγελο Μπουγιώτη, φωτογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το φιδάκι ανήκει στο είδος Eryx jaculus, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του βόα.

Πολύ μικρότερος από τους πολύχρωμους βόες των τροπικών, με μήκος μέχρι 80 εκατοστά, ο ελληνικός «βόας της άμμου», ή ερημόφιδο ή λουρίτης, είναι ελάχιστα γνωστός αφού ζει υπογείως σε στοές, και όταν βρεθεί στην επιφάνεια βυθίζεται σε χαλαρό χώμα ή άμμο ή τρυπώνει ανάμεσα σε πέτρες.


Αν και το είδος δεν είναι δηλητηριώδες (οι βόες δεν είναι ιοβόλοι αλλά τυλίγονται γύρω από το θύμα τους και το σφίγγουν μέχρι ασφυξίας) ο λουρίτης λέγεται πως ήταν ένα από τα φίδια που συνήθιζαν να εκτοξεύουν οι αρχαίοι Έλληνες στα πλοία των εχθρών τους για να σπείρουν τον πανικό.

Το 2015, Ιταλοί ερευνητές είχαν εντοπίσει ξανά το φίδι στη Σικελία έπειτα από 80 χρόνια απουσίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Acta Herpetologica, ο βόας της άμμου δεν αποκλείεται να μεταφέρθηκε στη Σικελία από τους αρχαίους Έλληνες αποίκους.

Όπως είχε δηλώσει ο Τζιάνι Ινσάκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας, στη διάρκεια ναυμαχιών οι Έλληνες προτιμούσαν να εκτοξεύουν οχιές από τις οποίες είχε αφαιρεθεί πρώτα το δηλητήριο, ή εναλλακτικά φίδια που τους μοιάζουν.

Τα πέντε είδη οχιάς που απαντούν στην Ελλάδα (είδη του γένους Vipera) είναι στην πραγματικότητα τα μόνα πραγματικά επικίνδυνα φίδια στη χώρα, καθώς το δηλητήριό τους μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά τραύματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Λόγω του φόβου για τις οχιές έχουν δαιμονοποιηθεί πολλά είδη φιδιών στην Ελλάδα, από τα οποία αρκετά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση.

newpost.gr

Photo: ΑΠΕ/Άγγελος Μπουγιώτης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ