ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των πολύ μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, λοιπό προσωπικό και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας αλλά και ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες χωρίς να είναι εμπόρευμα μέλη της διοίκησης

του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας, στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ.

Κάνοντας λόγο για «ακρωτηριασμένη» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους περιέγραψε μια απελπιστική κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις και «πετσόκομμα» χρηματοδότησης που μοιραία εξαναγκάζει τους ασφαλισμένους να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας έτσι τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των λαϊκών οικογενειών.

«Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διεκδίκησης και του αγώνα προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προωθηθούν λύσεις» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, καλώντας όλους να μετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την επίδοση υπομνήματος στο διευθυντή του ΠΕΔΥ Λάρισας Ευάγγελο Γραντζή, με το οποίο το ΕΚΛ διεκδικεί τα εξής:

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας όπως και στα Κέντρα Υγείας. Συγκεκριμένα, να προσληφθούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, άμεσα στις ειδικότητες που δεν υπάρχει κανένας γιατρός (2 Οφθαλμίατροι, 2 Οδοντίατροι, 2 Πνευμονολόγοι, 2 Δερματολόγοι, 2 Γαστρεντερολόγοι, 2 Ρευματολόγοι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Ψυχίατροι), καθώς και δεύτερος γιατρός στις ειδικότητες που υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα).

Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό του ΠΕΔΥ και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πάνε σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές. Το ίδιο και στα οφθαλμολογικά.

Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στα πλαίσια αυτά να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ), τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλες και όλους.

Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια. Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com