ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Ο ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Ανάμεσα στους προσφεύγοντες που δικαιώθηκαν και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Τέλος στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το κρασί βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την υπ’ αριθμ. 1734/2018 απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ακυρώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία υπεγράφη το 2015, ορίζοντας ειδικό φόρο στους οινοπαραγωγούς.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες. Έτσι πλέον η κυβέρνηση καλείται να μην εφαρμόσει τον επίμαχο φόρο.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης τους. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα. (…) Με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο, καθώς και κάθε συναφή πράξη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ