ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΒΑΛΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σημαντικό εργαλείο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INNOGROW

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2018, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διοργανώσει τη δεύτερη διήμερη επίσκεψη μελέτης του έργου INNOGROW που είναι χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ και το πρόγραμμα Interreg Europe.

Αναλυτικότερα, το INNOGROW ενώνει 9 περιφερειακούς φορείς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής από 8 χώρες της Ε.Ε. με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητά τους να εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρησιακών μοντέλων από τις ΜΜΕ της υπαίθρου, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μελέτης στη Θεσσαλία, η Περιφέρεια θα έχει την ευκαιρία να προβάλει συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια συγκεκριμένων περιφερειακών πολιτικών. Έτσι, η επίσκεψη μελέτης θα τονίσει τη σημασία της παρέμβασης των περιφερειακών αρχών για την προώθηση της συνολικής ροπής προς την καινοτομία της οικονομίας της υπαίθρου και, ειδικότερα, των ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μελέτης θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την υιοθέτηση καινοτομιών από τις παρακάτω επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς:

  • Agroil/Staff Colour Energy: Η επιχείρηση περιλαμβάνει ένα βιομηχανικό συγκρότημα (με δυνατότητα παραγωγής 13000 χιλιολίτρων το χρόνο) που κάνει χρήση αποβλήτων ελαίων και υλικών προερχόμενων από ζωικά λίπη, για να παράγει εμπορεύσιμα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοντίζελ.
  • Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου: Ένας από τους γνωστότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, κυρίως για την παραγωγή του διάσημου ελληνικού οινοπνευματώδους τσίπουρου, που προώθησε περαιτέρω την διείσδυσή του στην αγορά και την επέκτασή του μέσα από την παραγωγή καινοτόμων ειδικών οινοπνευματωδών (π.χ. τσίπουρο αποσταγμένο μαζί με ζαφορά και ειδικά αποστάγματα, παλαιωμένα επίς σειρά ετών σε βαρέλια δρυός).
  • Όλυμπος: Ξεκινώντας σαν μια ΜΜΕ, αυτή η επιχείρηση γαλακτοκομικών μεγάλωσε μέσω της καινοτομίας και τώρα έχει να επιδείξει μια καινοτόμο και μοναδική στην Ευρώπη στον τομέα της γαλακτοκομίας μονάδα, με αξία επένδυσης 10 εκατ. Ευρώ, που αφορά στην παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία των λυμάτων.
  • ΘΕΣγάλα: Συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών που πουλάει το φρέσκο γάλα του απευθείας σε 25000 καταναλωτές κάθε μέρα μέσω της χρήσης αυτόματων μηχανών πώλησης στις πόλεις.
  • Αφοί Παπαγιάννη: Οικογενειακή επιχείρηση που παράγει ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών φαγητών βασισμένων κατά κύριο λόγο στο σουσάμι (χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, σπόροι σουσαμιού για αρτοποιία) και που έχει επενδύσει σε μια νέα καινοτόμο και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για ταχίνι με μέλι.
  • Επίλεκτος Βιοαέριο: Η Επίλεκτος Βιοαέριο έχει κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη (6MW) δίπλα στην μητρική της εταιρία, την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, με σκοπό την παροχή ενέργειας στα βιομηχανικά συγκροτήματα της περιφέρειας.
  • EΨΑ: Παραγωγός και πάροχος λεμονάδας από το 1924, η εταιρία προσφάτως εισήγαγε πολλά καινοτόμα αναψυκτικά (π.χ. βυσσινάδα, ροζ λεμονάδα), καθώς και τα λάϊτ Drops, ένα γλυκαντικό σε υγρή μορφή από Στέβια.

Επικεντρώνοντας στις παραπάνω περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μελέτης θα έχουν την  ευκαιρία να διερευνήσουν τις περιπλοκές της πρακτικής εφαρμογής της υιοθέτησης καινοτομιών. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν την ικανότητά τους να προωθήσουν περαιτέρω την υιοθέτηση καινοτομιών από την οικονομία της υπαίθρου της περιοχής τους, μέσω της προετοιμασίας πλήρως ενημερωμένων σχεδίων δράσης κατά την τελική φάση του έργου ΙΝΝΟGROW.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ