ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Το Σάββατο στις 8 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών. Αποτελεί μια ευκαιρία να προωθηθούν και να υποστηριχθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες πρώτων βοηθειών από τους  απλούς πολίτες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας και παροχέας πρώτων βοηθειών παγκοσμίως για περισσότερα από 150 χρόνια. Κάθε χρόνο πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι εκπαιδεύονται  παγκοσμίως από τους 190 Εθνικούς Ερυθρούς Σταυρούς. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους τους ανθρώπους, ως μια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική πράξη, που εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους να σώζουν ζωές και να βοηθούν στην αποκατάσταση από ξαφνική ασθένεια ή τραυματισμό.

Το κυρίαρχο θέμα προώθησης της Παγκόσμια Ημέρας για το 2018 είναι τα Τροχαία Ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την ένατη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Είναι μάλιστα η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 29 ετών. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους (49%), είναι πεζοί. Παράλληλα, άλλα 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από την ίδια αιτία.

Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, τα ατυχήματα στο δρόμο και οι επιπτώσεις τους μπορούν τα μειωθούν κατά πολύ, αν εστιάσουμε στην πρόληψη:

  • Η σωστή χρήση του κράνους από τους μοτοσικλετιστές μειώνει την πιθανότητα θανάτου στο 40% και το ρίσκο πολλαπλών τραυμάτων στο 70%.
  • Η χρήση της ζώνης ασφαλείας μειώνει το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 40% στους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων και σε ποσοστό 75% στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μειώνει το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 20%.

Η εμπειρία δείχνει ότι σημαντική επιτυχία στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συντονισμένες δράσεις φορέων για τη λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας, καθώς και την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα πρόληψης και ασφαλούς ανταπόκρισης μετά από κάποιο ατύχημα. Η πορεία της κατάστασης ενός θύματος εξαρτάται κατά πολύ από το αν του παρασχεθούν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος οι σωστές πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους.

Η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική δράση. Η σημαντικότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα πολιτών παγκοσμίως.

O  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας,  ως τοπικός προωθητής των μηνυμάτων του Διεθνούς Κινήματος, εκπαιδεύει κάθε χρόνο περίπου 3.000 συμπολίτες μας σε ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, που υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του, σε σχολεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.α.

Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου στις 6μμ στην αίθουσα του Ερυθρού Σταυρού, Μ. Αλεξάνδρου 7 (4ος όροφος) αρχίζει νέος κύκλος σεμιναρίων. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώνει συμμετοχή τηλεφωνικά (2410532241) ή ηλεκτρονικά nrseeslarisa@yahoo.gr

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Εν τω μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε ένα φυλλάδιο στο οποίο υπάρχουν 10 κανόνες για την πρόληψη τροχαίου ατυχήματος αλλά και 10 κανόνες για την αντιμετώπιση τραυματιών τροχαίου. Για να δείτε το φυλλάδιο πατήστε  ΕΔΩ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com