ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΠΟΛΕΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προς τους εκπαιδευτικούς για την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας. 
Στους δύσκολους καιρούς η αίσθηση του ανήκειν λειτουργεί ανακουφιστικά και παραμυθητικά. Ζύγι και ακούμπημα για κουράγιο, για συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Το σχολείο και η ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, στην οποία ανήκουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, αποτελεί πεδίο συνάντησης της ατομικής μας υπόστασης με την συλλογική. Σε εποχές δε, σχετικότητας και ματαίωσης, αυτή η συνθήκη προσδίδει στο σχολείο μια ακόμη ακριβή και πολύτιμη αξία. Το καθιστά «πόλιν» και δίνει την δυνατότητα να διαμορφώνεται μέσα σε αυτό, μια κοινή γνώμη βασισμένη στον ορθολογικό διάλογο στα όρια του οποίου αναδεικνύεται η συναντίληψη του κοινού αγαθού που δεν είναι άλλο από αυτό της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνθήκες δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Η συνάντηση στον χώρο του σχολείου, της ατομικής/ ιδιωτικής πλευράς με την δημόσια/συλλογική, θα δώσει την ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό στάσεων, στόχων και σχέσεων, για το χτίσιμο της δικής της συνάφειας, για το δικό της λόγο πάνω στις ανάγκες, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις, στις κοινές διεκδικήσεις.

Οι συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Α/μιας και Δ/μιας Εκ/σης Θεσσαλίας, κι εγώ σας καλωσορίζουμε και θέτουμε την υπηρεσία, όπως εξάλλου έχουμε χρέος, στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προτάσσοντας το συλλογικό καλό και κυρίως το ποιοτικό δημόσιο σχολείο αποδίδοντας τον πλήρη σεβασμό στον καθένα και καθεμία ξεχωριστά, θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την εύρυθμη και χρηστή λειτουργία της διοίκησης σε κλίμα συνεργασίας, διαφάνειας και ισονομίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
καλή αρχή και ας συμβάλλουμε όλοι, με την ηθική συγκρότησή μας, με τα επιστημονικά και τα επαγγελματικά μας εφόδια για να κάνουμε την εκπαιδευτική κοινωνία την «εν πόλει» συνθήκη για την πραγμάτωση των ανθρωπίνων αναγκών και της Αριστοτελικής ευδαιμονίας, για τους μαθητές μας και για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Καλή και δημιουργική Χρονιά
Ελένη Αναστασοπούλου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ