ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

Την Τετάρτη ξεκινούν στη Λάρισα οι τετραήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ιπποκράτης η Αέναη Επιστροφή». Οι εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται από το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ιπποκράτης

στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι να συνδέσουν την πόλη της Λάρισας με τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, με την παρουσίαση του μουσικού έργου «ΟΜΝΥΜΙ» (Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο), σε σύνθεση Ευριπίδη Μπέκου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 5/9/2018

Ο επετειακός εορτασμός «Ιπποκράτης η Αέναη Επιστροφή», ξεκινά στις 8μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά στην Ιατρική Σχολή- κτήριο Κατσίγρα, με επίδειξη μιας από τις αρχαιότερες ιατρικές τεχνικές , την Ιπποκρατική μάλαξη.
Η επίδειξη αυτή, θα πραγματοποιηθεί από ομάδα έμπειρων φυσιοθεραπευτών σε εθελοντές, με τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού.

Την εκδήλωση θα προλογίσει εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος θα χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα της Ιπποκρατικής ιατρικής τέχνης.

Η μουσική επένδυση θα γίνει από σαξόφωνο και πιάνο και επιλεγμένα μουσικά ακούσματα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Πέμπτη 6/9/2018

Η Αέναη Επιστροφή στην Ιπποκρατική ιατρική τέχνη, συνεχίζεται τη δεύτερη μέρα στις 11π.μ. με μια εκδήλωση, πλούσια σε αρώματα και γεύσεις, που αφορά στην παρουσίαση θεραπευτικών βοτάνων τοπικών παραγωγών με τη μορφή αφεψημάτων από ειδικό παρασκευαστή.

Τη θεραπευτική δράση των βοτάνων θα εξηγήσουν οι γιατροί Βασίλειος Πινάκας και Δήμητρα Παππά.
Το παρευρισκόμενο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα αφεψήματα αυτά.

Από την παρουσίαση των ιπποκρατικών ιαμάτων δεν μπορούν να λείπουν τα παράγωγα του μελιού, τα οποία θα εκτεθούν και θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένο εκπρόσωπο του Συλλόγου μελισσοπαραγωγών.

Ευχάριστη νότα θα προσφέρουν επιλεγμένες μουσικές επιλογές.

Κτήριο Κατσίγρα – πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.

Παρασκευή 7/9/2018

Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 8:30 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Το έργο και ο Όρκος του Ιπποκράτη.

Θα μιλήσουν: Γεράσιμος Ρηγάτος, Αμ. Επικ. Καθηγητής Ιατρικής και Επίτιμος Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Εισαγωγή στην Ιπποκρατική Συλλογή» και Βασίλης Χατζηβασιλείου, Ιστορικός συγγραφέας – Νομικός, με θέμα «Ο Ιπποκρατικός Όρκος και η επίδρασή του στην Ελληνική Ιατρική Νομοθεσία και στις Διεθνείς Ιατρικές Διακηρύξεις».

Τέλος, θα παρουσιαστεί «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» σε μελοποίηση της Ράνιας Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης.

Συντονισμός της εκδήλωσης : Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Σάββατο 8/9/2018

Φέτος, ανατέθηκε στον νεαρό Λαρισαίο, ταλαντούχο και βραβευμένο μουσικό Ευριπίδη Μπέκο, η σύνθεση μιας ωδής στον όρκο του Ιπποκράτη, την οποία θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Συμμετέχουν η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και οι σολίστες Δέσποινα Πούρικα και Ζήσης Αποστολίδης.

H Καντάτα “ΟΜΝΥΜΙ, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 8:30μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.

Το έργο “ΟΜΝΥΜΙ” αποτελεί μια μελοποιητική προσέγγιση του Ιπποκράτειου Όρκου. Γραμμένο σε μορφή Καντάτας, εξερευνά τις μουσικές προοπτικές που ενυπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο.

Μέσα από πολυποίκιλλες διαδικασίες αναζήτησης των προσωδιακών οριζόντων του αρχαιοελληνικού λόγου, προκύπτουν πολύμορφα ηχοτοπία όπου λειτουργούν ως φορείς του κειμένου με γνώμονα πάντοτε την αμεσότητα και την ευκρίνεια της μουσικής διατύπωσης.

Οι διαχρονικές αξίες του Ιπποκράτειου Όρκου προβάλλονται μέσω της μουσικής, ενώ το ταξίδι στους αιώνες όπως και η “Αέναη Επιστροφή” εμφανίζονται υπό τη μορφή συμβολισμών καθ’ όλη τη διάρκειά του.

*Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ