Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ για την αρχή της σχολικής χρονιάς

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, καθώς και στους μαθητές μας υγεία, δημιουργικότητα και καλή δύναμη, καθώς ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά.

Η φετινή χρονιά είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τη χώρα μας συνολικά. Η ελληνική κοινωνία και η δημόσια εκπαίδευση βρίσκονται απέναντι σε  μεγάλες προκλήσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι, αν θα κάνουμε αποφασιστικά ένα βήμα μπροστά, ή αν  θα περάσουμε σε ένα αντιδραστικό, σκοταδιστικό πισωγύρισμα σε όλους τους τομείς.

Ο αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει τις προοδευτικές εξελίξεις και τις ανατροπές των πολιτικών λιτότητας, είναι η συμμετοχή του λαϊκού κινήματος. Τα εργασιακά δικαιώματα, η μισθολογική αναβάθμιση οι προσλήψεις, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, η μη μείωση των συντάξεων, εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα διακυβεύματα.

Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, ο κλάδος οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τις εργασιακές συνθήκες, όπως διορισμούς, συγκρότηση μη πληθωρικών τμημάτων, έγκριση ολιγομελών, μετακινήσεις συναδέλφων σε μέχρι δύο σχολεία, κ.ά.

Μετά τις εξαγγελίες για την Γ΄ ΓΕΛ από το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει κατ αρχάς να γίνει σοβαρή συζήτηση στον κλάδο και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια πρώτη εκτίμηση και παρά τα επί μέρους θετικά σημεία, κύριο ζήτημα παραμένει η σύνδεση του ΓΕΛ με το σύστημα πρόσβασης, που αντικειμενικά υπονομεύει τον αυτόνομο μορφωτικό ρόλο του Λυκείου ως βαθμίδα γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Οι Σύλλογοι καθηγητών, στα πλαίσια υλοποίησης του νόμου περί «προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπ/κού έργου της σχολικής μονάδας» θα πρέπει να θέσουν στόχους και δράσεις που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Η διαδικασία αυτή, απαλλαγμένη από έξωθεν παρεμβάσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτυπώνεται σε γραφειοκρατικές φόρμες και κατηγοριοποιήσεις. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει αγωνιστικά σε οποιαδήποτε στρέβλωση αυτής της αναγκαίας και συλλογικής παρέμβασης του Συλλόγου καθηγητών.

Για την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης τέτοιων δράσεων, είναι αναγκαίο  να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις στο  συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερο σημείο σε αυτή την προσπάθεια είναι να κυριαρχήσουν  οι λογικές του διαλόγου, της μαζικής συμμετοχής και της συλλογικότητας, βάζοντας στην άκρη διχαστικές, μικροπαραταξιακές αντιλήψεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενημέρωση και η προετοιμασία των συναδέλφων/ισσών μέσα στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζεται και η καλύτερη συμμετοχή όλων στις γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, και στις αγωνιστικές δράσεις.

Πιστεύοντας στις δυνατότητες που έχουν οι λαϊκές δυνάμεις και το συνδικαλιστικό κίνημα, θα αγωνιστούμε για να αποτελέσει αυτή η χρονιά ορόσημο προοδευτικών εξελίξεων για την πορεία και της δημόσιας εκπαίδευσης και της χώρας μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ