ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Αγοραστού με τον Ζ. Μαμούρη

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, μετά την συνάντησή του με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Μαμούρη, δήλωσε ότι συζήτησαν εκτενώς για τον προγραμματισμό έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας που αφορούν τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις υποδομές

και τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα δοθούν άμεσα 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για έργα (υποδομών, εξοπλισμού, όπως το κτίριο τμήματος Η/Υ και την ολοκλήρωση του κτιρίου του ΤΕΦΑΑ), ώστε να έχουν οι φοιτητές σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Δεν ανέφερε όμως τίποτα για τις τεράστιες ελλείψεις φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού για τους πάνω από 7.000 φοιτητές των σχολών στο Βόλο υπάρχουν μόλις 90 θέσεις για πρωτοετείς και αυτές με ενοίκιο, για τους 600 περίπου φοιτητές των σχολών της Λάρισας, τους 600 των Τρικάλων και τους 400 της Καρδίτσας, δεν υπάρχει καν φοιτητική εστία!

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για ακόμα μια φορά, ότι η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, όπως και η κυβέρνηση, δεν έχει στις προτεραιότητες της, την κατασκευή φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, την δωρεάν στέγαση των φοιτητών-σπουδαστών, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από οικογένειες εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και επαγγελματιών, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και δυσκολεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αφού θεωρούν «ατομική ευθύνη» της αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Τους βλέπει και αυτή, όπως και οι Δημοτικές Αρχές Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, σαν “πελάτες”, που τους ξεζουμίζουν στα δημοτικά τέλη και προτιμούν τα “έργα βιτρίνας” από την διεκδίκηση ανέγερσης νέων φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών. Τα κροκοδείλια δάκρυα τους δεν πείθουν κανέναν αφού δεν συνοδεύονται με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών-σπουδαστών, με κατάργηση των δημοτικών τελών.

Σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και του ΤΕΙ-Θ, που επέβαλαν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, αφήνοντας τις εστίες στη μοίρα τους, επιβάλλουν χαράτσια στους διαμένοντες και αποβάλουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δωμάτια τους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί και καλεί τους φοιτητές-σπουδαστές και τις οικογένειές τους, να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά:

  • την άμεση έναρξη κατασκευής σύγχρονων φοιτητικών-σπουδαστικών εστιών που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και να είναι δωρεάν η στέγαση τους.
  • την ενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας για όσους φοιτητές-σπουδαστές δεν θα απορροφηθούν από τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν σήμερα.
  • την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές-σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών και δεν θα απορροφηθούν ούτε από τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ