ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Μπορούν η διατροφή και τα εμφυτεύματα σιλικόνης να διαταράξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε αυτοάνοσα νοσήματα; Τι ρόλο διαδραματίζουν η ουλίτιδα, η κουρκουμίνη  και η μετφορμίνη στη ρευματοειδή αρθρίτιδα; Τι είναι το σύνδρομο Shoenfeld και πώς εκδηλώνεται;

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παράσιτα εντέρου στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην παθογένεια, τη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών/αυτοάνοσων νοσημάτων θα παρουσιαστούν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, που θα διεξαχθεί στη Λάρισα (ξενοδοχείο Imperial), στις 14-16 Σεπτεμβρίου 2018.

Κορυφαίοι καθηγητές από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα αναπτύξουν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ επιπλέον, φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την έρευνα που γίνεται για τα νοσήματα αυτά στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Καθηγητής Υ. Shoenfeld θα αναπτύξει το μωσαϊκό της αυτοανοσίας, τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως χημικά και τρόφιμα καθώς και η διαταραχή των μικροβίων που ζουν κατά εκατομμύρια στο έντερο μας αρμονικά, διαταράσσουν την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε αυτοάνοσα νοσήματα.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να βρεθούν περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως διατροφή και μικρόβια/ιοί, που δρουν βλαπτικά στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Η ρευματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας έχει τονίσει στο διεθνή επιστημονικό τύπο τη βλαπτική επίδραση της ουλίτιδας και ιών στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μικρόβια που προκαλούν ουλίτιδα στο στόμα, μετά από χρόνια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή (διόγκωση και πόνο) στις αρθρώσεις-τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες τροφές και καρυκεύματα, όπως η κουρκουμίνη, έχουν ευεργετική επίδραση στο νόσημα», αναφέρει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Λάζαρος Ι. Σακκάς, MD, DM, PhD(London), FRCP(London)(Hon).

Ο Καθηγητής Υ. Shoenfeld  θα αναπτύξει, επίσης, το σύνδρομο που φέρει το όνομα του -σύνδρομο Shoenfeld ή ASIA- ένα σύνδρομο αυτοανοσίας/φλεγμονής που αναπτύσσεται από Adjuvants. Adjuvants, είναι ουσίες που ενισχύουν την απάντηση του ανοσοποιητικού σε αντιγόνα. Το σύνδρομο ASIA εκδηλώνεται με πόνο σε μύες και αρθρώσεις, χρόνια κόπωση και ξηροστομία, ενώ περιλαμβάνει και το γνωστό σύνδρομο του πολέμου του κόλπου του Ιράκ.

Ο Καθηγητής Δ. Καρούσης  θα αναπτύξει τις θεραπείες επανόρθωσης της συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού συστήματος στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η  M. Blank τη δυνατότητα χρήσης παρασίτων εντέρου για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ ο Καθηγητής H. Amital θα αναφερθεί στα εμφυτεύματα σιλικόνης που μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα και θα δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στο συνέδριο θα γίνει πλήρης ανασκόπηση των ρευματικών/αυτοάνοσων νοσημάτων. Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στη νόσο, στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, στο σύνδρομο Sjogren, στη σκληροδερμία, στις αγγειίτιδες, στην ψωριασική αρθρίτιδα και σε άλλες σπονδυλοαρθρίτιδες, στην ουρική αρθρίτιδα και στην οστεοπόρωση.

Πρακτικά και ειδικά θέματα

Στο πλαίσιο του συνεδρίου,  οι ειδικοί θα παρουσιάσουν πρακτικά θέματα, όπως διαχείριση εκδηλώσεων από το γαστρεντερικό, διαχείριση αιματολογικών εκδηλώσεων και διαχείριση της εγκυμοσύνης σε γυναίκα με ρευματικό/αυτοάνοσο νόσημα. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εκτενώς ο τρόπος με τον οποίο διαβάζεται η απλή ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία αρθρώσεων, σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου.  Αλλά θέματα με πρακτικό ενδιαφέρον είναι οι χρήσεις υπερήχων σε παθήσεις των αρθρώσεων και η διαχείριση χρόνιου πόνου, ενώ σταθερό -με σταδιακή βήμα-βήμα προσέγγιση- θέμα στο συνέδριο είναι η επίλυση κλινικού προβλήματος.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και ειδικά θέματα, όπως προσβολή των ματιών στα ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα, διαχείριση εξανθήματος δέρματος με φουσκάλες και ασθενούς με δύσπνοια (λαχάνιασμα )με την προσπάθεια.   Τέλος, η αντιμετώπιση παιδιών με νεανική αθρίτιδα ή με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο καθώς και η μετάβαση των παιδιών με ρευματικό αυτοάνοσο νόσημα από τον παιδίατρο στο ρευματολόγο ενηλίκων είναι δύο ευαίσθητα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν εκτενώς.

«Η θεματολογία του Συνεδρίου  καλύπτει πολλά ενδιαφέροντα γιατρών πολλών ειδικοτήτων, φοιτητών και νοσηλευτών. Η συνεχής και σταθερή προσπάθεια των Οργανωτών του Συνεδρίου είναι η αναβάθμιση της γνώσης των γιατρών και των Εργατών Υγείας. Φέτος, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του Ισραήλ, συνεχίζεται μια προσπάθεια που εγκαινιάστηκε πριν 3 χρόνια στο Ισραήλ για την  ενίσχυση των δεσμών και την αναβάθμιση της επιστημονικής συνεργασίας των δυο λαών στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων», τόνισε ο κος Σακκάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ