Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ “ΕΠΙΔΡΟΜΗ” ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ

“Τα αγριογούρουνα… αλωνίζουν στον κάμπο, ρημάζουν τις σοδειές των αγροτών, κατασπαράζουν ζώα και προκαλούν ατυχήματα. Και εσείς απλά αδιαφορείτε…” επισημαίνει με ερώτηση του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, ο Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Γιώργος Κατσιαντώνης

αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Η περιοχή του Νομού Λάρισας δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου για ζημιές που έχουν προκληθεί από αγριόχοιρους στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αποζημιώσεων, λόγω του ότι δεν προστατεύεται μέχρι και σήμερα από τη συνθήκη RAMSAR, και παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά τα προαναφερθέντα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα κατά την τελευταία τριετία, εν τούτοις δεν έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καμία σχετική ενέργεια”.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης τονίζει ότι η καταστροφική επιδρομή των αγριογούρουνων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την παράταση της κυνηγετικής περιόδου που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ριζικά και όχι προσωρινά μέτρα.

Ζητά από το Σταύρο Αραχωβίτη να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα με Υπουργική απόφαση, εντάσσοντας στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ το νέο κίνδυνο που αφορά σε ζημιές από αγριόχοιρους ,  αλλά και να ενημερωθεί για τις όποιες τυχόν επιστημονικές και αναλογιστικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με φορείς, συνεταιρισμούς και ομάδες για το σοβαρό αυτό θέμα.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί σε όλη τη Χώρα από την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά κατασπαράξει τις καλλιέργειες, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που η παρουσία τους οδήγησε σε τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς πολιτών. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει οξυνθεί, καθώς η μείξη που έγινε με τους χοίρους ελεύθερης βοσκής και τα αγριογούρουνα που κατέβηκαν από άλλες γειτονικές χώρες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τους και των καταστροφών που προκαλούν, αφού σπάνε τους βραχίονες των δέντρων (παρακλάδια των κορμών) και τρώνε τους καρπούς, μπαίνουν μέσα σε χωράφια και καταστρέφουν τις σοδειές των αγροτών, κατασπαράζουν ζώα σε κοπάδια, δημιουργούν ζημιές σε αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με αποκορύφωμα το γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές, αφού εμφανίζονται από το πουθενά μέσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα, τραυματισμούς και καταστροφές οχημάτων. Ακόμη πιο τραγικό, δε, είναι το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί σε μέρη που κανείς δεν φανταζόταν την ύπαρξή τους, όπως για παράδειγμα όταν εθεάθησαν να κάνουν τις «βόλτες» τους σε καθαρά αστική περιοχή της Αττικής (Εκάλη!), ενώ δεν «παρέλειψαν» το θαλάσσιο μπάνιο τους στα παράλια της Ηλείας, όπου πρόσφατα εθεάθησαν μεσοπέλαγα παράπλευρα της βάρκας ψαράδων (μπήκαν στη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τα σκυλιά που τα κυνηγούσαν).

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με μόνη την παράταση της κυνηγετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, καθώς το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους προς αντιμετώπιση, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές που προκαλούνται δεν αποζημιώνονται σε όλες τις περιπτώσεις, αφού υπάρχει ο περιορισμός των περιοχών που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ, λόγω της συνθήκης RAMSAR.

Ειδικότερα, η περιοχή του Νομού Λάρισας δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου για ζημιές που έχουν προκληθεί από αγριόχοιρους στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αποζημιώσεων, λόγω του ότι δεν προστατεύεται μέχρι και σήμερα από τη συνθήκη RAMSAR, και παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά τα προαναφερθέντα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα κατά την τελευταία τριετία, εν τούτοις δεν έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καμία σχετική ενέργεια.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη ότι με προσωρινά μέτρα, όπως η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, δεν λύνεται ριζικά και οριστικά το πρόβλημα της αποζημίωσης των θιγέντων αγροκτηνοτρόφων από τις διαρκείς επιθέσεις αγριογούρουνων σε αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η πρόβλεψη, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας και όσοι απασχολούνται σε αυτόν, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.- Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να ενταχθεί στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ ο νέος κίνδυνος που αφορά σε ζημιές από αγριόχοιρους? Ειδικότερα:

  • Έχετε διενεργήσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, σχετική επιστημονική και αναλογιστική μελέτη προς τούτο, προκειμένου για τον καθορισμό των απαιτουμένων ενεργειών για την αλλαγή του Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ ως και των επιμέρους προαπαιτούμενων (πχ για τον καθορισμό του ύψους της δαπάνης και του τρόπου κάλυψής της {αλλαγή ασφαλίστρου})? Εάν ναι, παρακαλώ όπως μου κοινοποιηθούν σχετικώς αυτές.
  • Προτίθεστε να εκδώσετε την απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση προκειμένου για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης κάλυψης των κατά τα άνω αναφερομένων νέων κινδύνων?

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ