ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΩΣ 31/12/2019

Τις έντονες ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας και το αίτημα παράτασης χρονοδιαγράμματος για τα επενδυτικά σχέδια του ν. 3908/2011 μεταφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, προς τον Αντιπρόεδρο της  Κυβέρνησης

και Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Ι. Δραγασάκη, με αφορμή την επιστολή που έλαβε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), κ. Αχ. Νταβέλη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός κατέθεσε σχετική Αναφορά προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του εν λόγω αιτήματος. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ αναφέρει:

«H υλοποίηση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται με προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους ολοκληρώνεται αμετάκλητα στις 31/12/2018.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον Ν. 3299/04 σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβούν τα δέκα έτη υλοποίησης, ενώ παράλληλα επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον Νόμο 3908/2011 υποχρεώνονται να ολοκληρώσουν σε λιγότερο από επτά έτη, δηλαδή ούτε καν στο μισό χρονικό διάστημα από τα έργα που εντάχθηκαν στον Ν. 3299/04. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι όλα τα επενδυτικά σχέδια αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα (δυσχέρεια στην εξεύρεση ξένων κεφαλαίων, καθυστερήσεις στη διενέργεια ελέγχων, αδυναμία εκταμίευσης δημόσιας επιχορήγησης), συνεπώς αναμένεται να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όμως τα τελευταία 10 χρόνια ο συνθήκες για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ήταν δραματικά αντίξοες. Η δραστηριότητα των περισσότερων επιχειρήσεων εντός της κρίσης περιορίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδοτικής επάρκειας για κάλυψη των επενδυτικών και λειτουργικών τους αναγκών. Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά σχέδια, επίσης, δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα στην κάλυψη των επενδυτικών και λειτουργικών τους αναγκών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την οριζόντια παράταση του χρόνου υλοποίησης των εκκρεμών επενδύσεων του 3908/2011 έως 31/12/2019.

Δεδομένου ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα απένταξης περίπου 25 επιχειρήσεις την δεδομένη χρονική στιγμή με συνέπεια την μη ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών, μέσα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, οι επενδυτές θα υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της απένταξης των έργων, όπως η επιστροφή των επιχορηγήσεων, με συνέπεια να φέρει αρκετές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση. Ένα από τα αιτήματά μας είναι οι επιχειρήσεις να μπορούν να τροποποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια ή και να μειώσουν το φυσικό αντικείμενο, χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες οικνοομικές κυρώσεις.

Αυτό που προέχει σε αυτή της συγκυρία κύριε Αντιπρόεδρε, είναι να στηριχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και όχι να τεθούν εμπόδια.

Ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας με την παράταση του χρονικού ορίζοντα και την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του 3908/2011 έως 31/12/2019».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ