ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η απάντηση των ΣΥΝΕΚ στην απόφαση της ΔΑΚΕ να παραιτηθούν τα μέλη της από το δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με ανοιχτά για τον κλάδο μια σειρά ζητήματα η ΔΑΚΕ εκμεταλλεύεται τις 3 έδρες που έχει και διαλύει το Δ.Σ. αφού βάσει καταστατικού για να λειτουργήσει το Δ.Σ. πρέπει να είναι παρόντα 7 τουλάχιστον από τα 9 μέλη του.

Ως ΣΥΝΕΚ έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο ζήτημα συγκρότησης προεδρείου. Έχουμε δηλώσει πως θα ψηφίσουμε όλες τις παρατάξεις με βάση τη σειρά που τους έδωσαν οι συνάδελφοι. Τελεία και παύλα. Ως ΣΥΝΕΚ τα προηγούμενα χρόνια τηρήσαμε απόλυτα τη θέση μας για αναλογικό –αντιπροσωπευτικό (α-α) προεδρείο. Δε διεκδικήσαμε τίποτα περισσότερο από αυτό που μας αναλογούσε και ψηφίσαμε όλες τις παρατάξεις με βάση το τι τους αναλογούσε.

Το μόνο προαπαιτούμενο που βάζουμε είναι να γίνει συγκρότηση όλων των θέσεων του προεδρείου και όχι μόνο της θέσης του προέδρου.

Πολλούς μήνες πριν, στην προσπάθειά μας να συγκροτηθεί προεδρείο απευθύναμε στις παρατάξεις συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία ζητήσαμε ευλόγως να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένη στα πρακτικά η θέση τους. Το κάναμε για να σταματήσουν να παίζουν μικροπαραταξιακά παιχνίδια και λόγω της περσινής εμπειρίας από τη συγκρότηση προεδρείου. Τα απίστευτα που συνέβησαν πέρσι δε μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Επιβεβαιώνεται απόλυτα πως η ΔΑΚΕ ενδιαφέρεται μόνο να βγει πρόεδρος και όχι προεδρείο καθώς στην τελευταία ανακοίνωσή της –σκοπίμως – αναφέρει τη θέση της μόνο για τον πρόεδρο. Η ΔΑΚΕ αν και υποστηρίζει πως έχει ως θέση το α-α προεδρείο δεν ψηφίζει την παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για τη θέση που της αναλογεί, όπως έπραξε και πέρσι αλλά και με την ΠΕΚ που δεν τη  ψήφισε για τη  θέση που της αναλογούσε. Ταυτόχρονα πέρσι είχαμε από μεριάς ΔΑΚΕ την πρωτοφανή απαίτηση η ψήφος του προέδρου (που είχε ήδη εκλεγεί) σε μυστική ψηφοφορία να μετρήσει διπλή!

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ψηφίζουν μόνο τον εαυτό τους, δε δέχονται το α-α προεδρείο αλλά πέρσι όταν δε ψηφίστηκαν για τη θέση του προέδρου, στη συνέχεια διεκδίκησαν τη θέση του αντιπροέδρου και συμμετείχαν σε αυτό. Απαιτούν δηλαδή την προεδρία σε ένα προεδρείο χωρίς τις υπόλοιπες παρατάξεις αφού αυτές δε συμφωνούν με το πλαίσιό τους!

Ένα “εύκαμπτο” πλαίσιο που μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται ευκαιριακά, όταν είναι να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί, παρότι έχουν απορρίψει το α-α προεδρείο για τις θέσεις των άλλων. Η ΔΑΚΕ ανενόχλητα ανέχεται αυτή την αλά καρτ στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και όλο τον καιρό απέδιδε υπαιτιότητα μόνο στις ΣΥΝΕΚ και την ΑΣΕ για τη μη συγκρότηση προεδρείου, αποδεχόμενη την μικροπαραταξιακή αλαζονεία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ με τη ναπολεόντεια λογική των αποκλειστικών σωτήρων του κλάδου.

Η ΠΕΚ που κι αυτή ισχυρίζεται πως είναι υπέρ του α-α προεδρείου, πέρσι δεν ψήφισε τη ΔΑΚΕ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για τις ανάλογες θέσεις, διεκδίκησε θέση που δεν της αναλογούσε και φέτος από την πρώτη συνεδρίαση δήλωσε πως παραχωρεί τη θέση που της αναλογεί στη ΔΑΚΕ και προφανώς θα διεκδικήσει άλλη θέση.

Η ΑΣΕ έχει δηλώσει πως όσο δε συμμετέχουν όλοι σε α-α προεδρείο θα ψηφίζει λευκό.

Για αυτούς τους λόγους δε συγκροτείται προεδρείο στην ΕΛΜΕ Λάρισας. Γιατί δηλώνουν άλλα και πράττουν άλλα. Για να μη ξαναγίνουν τα περσινά ζητήσαμε οι ψηφοφορίες φέτος να γίνονται φανερά. Η μόνη παράταξη που έμεινε να ψηφίζει μυστικά ήταν η ΠΕΚ με το πρωτοφανές σκεπτικό τα 8 ψηφοδέλτια να είναι φανερά και το 1 μυστικό!

Σε μια προσπάθεια, έστω και τώρα να λυθεί το πρόβλημα καλούμε όλες τις παρατάξεις να δεσμευτούν δημόσια στους συναδέλφους με ανακοινώσεις τους:

– πως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συγκρότησης προεδρείου η ψηφοφορία θα είναι φανερή

– πως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συγκρότησης προεδρείου όσες παρατάξεις υποστηρίζουν το α-α προεδρείο θα ψηφίσουν κάθε παράταξη που θα  διεκδικήσει τη θέση που της αναλογεί

– η ΔΑΚΕ να δεσμευτεί πως δε θα απαιτήσει η ψήφος του προέδρου να μετρά διπλή

– οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να ξεκαθαρίσουν αν θα διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί αφού είναι προφανές πως δε ψηφίζονται από καμία παράταξη για τη θέση του προέδρου μιας που δεν τους αναλογεί.

– η ΑΣΕ να δεσμευτεί πως θα ψηφίσει όλες τις παρατάξεις αν διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το α-α προεδρείο.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει συγκρότηση και να σταματήσει η υποτίμηση του σωματείου. Με σταθερές θέσεις τις εκπεφρασμένες από κάθε παράταξη χωρίς μεταλλαγμένες βολικές τροποποιήσεις κατά την πορεία.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι ανεξάρτητα των θέσεων στο ΔΣ, οι αποφάσεις βγαίνουν πλειοψηφικά και η ψήφος κάθε μέλους μετρά το ίδιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ