ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ

Οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου κατέθεσαν αναφορά το κείμενο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Αγιάς με την οποία ζητείται η έγκριση του ολιγομελούς τμήματος της Γ’ τάξης Πληροφορικής.

Υπενθυμίζουμε ότι το κείμενο ανέφερε τα εξής:

“Από σήμερα Παρασκευή, 14-9-2018 οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αγιάς έχουν προχωρήσει σε αποχή και προσανατολίζονται σε κατάληψη του σχολείου ενάντια στη μη έγκριση του ολιγομελούς τμήματος της Γ’ Πληροφορικής. Εμείς ως γονείς επικροτούμε και στηρίζουμε τον αγώνα τους καθώς στη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. Φ12/151817/Δ4, 13-9-2018) δεν  εγκρίνεται η λειτουργία του ολιγομελούς τμήματος της Γ’ Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Αγιάς.

Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, πληροφορηθήκαμε πως δεν μπορούν τα παιδιά μας  να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο σχολείο τους. Φυσικά, η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς καμία πρόνοια για τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Οι μαθητές, για να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ και να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πρέπει να μετακινηθούν σε σχολείο της Λάρισας με αντίστοιχη ειδικότητα. Όμως η διαμονή τους σε χωριά του Δήμου Αγιάς καθιστά απαγορευτική την μετακίνησή τους καθώς καθημερινά θα πρέπει να κάνουν μια «Οδύσσεια» (πολλά χιλιόμετρα, ελλιπή συγκοινωνία, οικονομικό κόστος, πολύ πρωινό ξύπνημα) για να είναι έγκαιρα στο σχολείο που τους στέλνει το Υπουργείο.
  • Την προηγούμενη σχολική χρονιά Γονείς, Διεύθυνση Σχολείου, Εκπαιδευτικοί και μαθητές αναλωθήκαμε σε ένα μεγάλο αγώνα ώστε να εξοπλιστούν τα εργαστήρια του Τομέα Πληροφορικής. Εμείς οι γονείς, με χρήματα που μαζέψαμε μέσα από δράσεις, αγοράσαμε νέες οθόνες για το ένα εργαστήριο. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καταφέραν να προμηθευτούν νέα μηχανήματα από την European Investment Bank (δωρεά 10 μηχανημάτων) για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας – που τώρα αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα δεν εγκρίνει τη λειτουργία του τμήματος – δεν συμμετείχε οικονομικά σε καμία από τις παραπάνω δράσεις.
  • Η αλόγιστη απόφαση για την κατάργηση του τμήματος δεν δημιουργεί οικονομικό ή κάποιο άλλο όφελος στο Υπουργείο καθώς υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό και δεν θα χρειαστεί πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών.

Όσο κι αν θέλουν ο Υπουργός Παιδείας και η σημερινή κυβέρνηση να κάνουν το μαύρο-άσπρο, να διατυμπανίζουν ότι μια “νέα εποχή” ανατέλλει, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση “αναβαθμίζεται”, η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς ως γονείς και τα παιδιά μας, τους διαψεύδει!

Η επιλογή μας για δημόσια και δωρεάν τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε τα παιδιά μας να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τα εφόδια, ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Όμως, για άλλη μια σχολική χρονιά, ζούμε με την αγωνία και το άγχος για το αν το τμήμα ειδικότητας ή ο τομέας που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα παιδιά μας θα συνεχίσει να υπάρχει, ώστε να αποφοιτήσουν  από το σχολείο και να εργαστούν στην ειδικότητά τους.

Καταγγέλλουμε :

  • την ανάλγητη και απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του τμήματος της Γ’ Λυκείου.

Απαιτούμε :

  • την άμεση επαναλειτουργία του προκειμένου να αφοσιωθούν τα παιδιά χωρίς άγχος στο δύσκολο δρόμο των πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν μπροστά τους.

Έστω και την ύστατη στιγμή, ευελπιστούμε να συνταχθείτε μαζί μας σε επίλυση του προβλήματός μας.

Με το παρόν κείμενο, γνωστοποιούμε την ανησυχία και τον προβληματισμό μας – γονέων και μαθητών –  απέναντι στις μεθοδεύσεις και αποφάσεις των εκτελεστικών οργάνων του Υπουργείου Παιδείας, μη γνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών Σχολικών Κοινοτήτων.

Ενημερώνουμε δε, ότι εάν δεν έχουμε άμεση λύση των προβλημάτων μας, οι κινητοποιήσεις στο σχολείο μας θα συνεχιστούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ