ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ‘‘ΧΑΜΕΝΟΣ’’ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΦΑΡΣΑΛΩΝ

«Οι διοικητικές ενέργειες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών. Το Υπουργείο φαίνεται πως είναι ‘‘χαμένο’’ στις μελέτες».

Με τα παραπάνω λόγια σχολίασε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, την απάντηση, που έλαβε, μέσω της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη, στην ερώτηση, που είχε καταθέσει για την «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης για τον οδικό άξονα Λάρισας-Φαρσάλων»

Ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει πως «ο οδικός άξονας Λάρισας-Φαρσάλων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη συγκοινωνιακή, οικονομική και κοινωνική σύνδεση του νομού, αλλά καθίσταται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους της χώρας, αφού τα ατυχήματα, που συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, αποτελούν μία διαρκή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έκκληση, που είχε απευθύνει προς το Υπουργείο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστός, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο και αδιανόητο» το γεγονός της καθυστέρησης, σημειώνοντας ακόμη πως «η Περιφέρεια είναι έτοιμη να διεκδικήσει χρηματοδότηση και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη».

Ακολουθεί η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού:

«Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού που αφορά στην ερώτηση του θέματος, σας πληροφορούμε ότι βρίσκεται υπό εκπόνηση μελέτη με τίτλο: «Μελέτη Βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας-Φαρσάλων», που αφορά στην εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση (ή/και νέα χάραξη για την παράκαμψη των ενδιάμεσων οικισμών) της υφιστάμενης Εθνικής Οδού ‘‘Λάρισα-Φάρσαλα’’.

Έχει εκδοθεί η θετική γνωμοδότηση της Ε.Υ.ΠΕ. και ακολούθως εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την κατασκευή και λειτουργία του υπόψη έργου, ενώ έχουν επιπλέον εγκριθεί: Η Προωθημένη Μελέτη Αναγνώρισης Οδοποιίας, η Προκαταρκτική Μελέτη Ισόπεδων Κόμβων, η Αναγνωριστική Γεωλογική Μελέτη, το Πρόγραμμα Γεωτεχνικών Ερευνών και η Προκαταρκτική Επεξεργασία Τεχνικών Έργων.

Έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί: η Οριστική Μελέτη Οδοποιίας και Κόμβων, η Τροποποίηση Οριστικών Μελετών Οδοποιίας και Κόμβων, η Οριστική Γεωλογική Μελέτη, η Τοπογραφική Αποτύπωση και η Κτηματογράφηση. Επίσης, έχουν εκτελεστεί και υποβληθεί οι Γεωτεχνικές Έρευνες, η αξιολόγηση των Γεωτεχνικών Ερευνών, οι Γεωτεχνικές Μελέτες και η Προμελέτη δύο Τεχνικών Έργων.

Υπολείπονται προς εκπόνηση: η Οριστική Μελέτη Τεχνικών Έργων, το ΣΑΥ-ΦΑΥ, η μελέτη Κτηματολογίου, η μελέτη Σήμανσης-Ασφάλισης και η Οριστική Μελέτη Αποχέτευσης-Αποστράγγισης.

Εξετάζονται από τεχνική άποψη επιμέρους θέματα τεχνικής φύσεως… Το κόστος κατασκευής των έργων ανέρχεται στα 63 εκ. ευρών. Η υπόψη σύμβαση εκτιμάται επί του παρόντος ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018-αρχές του 2019».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ