ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: “ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ” ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την λειτουργία των Εσπερινών Σχοελίων της χώρας, κατέθεσαν από κοινού ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με την Τομεάρχη Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως

και τους αν. Τομεάρχες κκ. Γιάννη Ανδριανό και Μαρία Αντωνίου.

Οι βουλευτές του Τομέα Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό “πώς θα καλυφθεί η διδακτέα ύλη στα εσπερινά λύκεια, δεδομένου ότι οι ώρες διδασκαλίας είναι πολύ λιγότερες από αυτές των ημερησίων και πότε θα ενημερωθούν οι μαθητές της Β’ τάξης εσπερινών λυκείων σχετικά με τις δυνατότητες και τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να εισαχθούν στην Ανώτατη εκπαίδευση”.

Αναλυτικά στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ν. 4547/2018, αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1566/1985 ως εξής: “Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄”, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των ετών φοίτησης στα εσπερινά λύκεια από τέσσερα έτη σε τρία, στοχεύοντας στην πλήρη αντιστοίχιση του Εσπερινού με το Ημερήσιο Λύκειο.

Ωστόσο, η εν λόγω αντιστοίχηση αποδεικνύεται μερική, καθώς ενώ μειώνεται η συνολική διάρκεια φοίτησης από τέσσερα σε  τρία έτη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αντίστοιχη αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 5 ώρες ημερησίως σε 7, όπως συμβαίνει στα ημερήσια λύκεια. Συνεπώς, στο σύνολο της τριετίας θα έχουμε μειωμένο χρόνο διδασκαλίας.

Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο του νόμου Ν. 4547/2018 αναφέρεται ότι “Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο, με εξαίρεση την περίπτωση αποφοίτων Λυκείου που εγγράφονται σε εσπερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου.…”, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για τη δυνατότητα του μαθητή που μετεγγράφεται στη Β’ τάξη εσπερινού γενικού λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019 να εισέλθει στην Ανώτατη εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ