ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, συζήτησε ένα προγραμματισμό δράσης που θα προτείνει για έγκριση στο ερχόμενο Δ.Σ, με βάση και τις εξελίξεις της περιόδου. Συγκεκριμένα αποφάσισε:

  • Την Δευτέρα 24/9, στις 11 π.μ, να πραγματοποιήσει κινητοποίηση του ΕΚΝΛ στην ΔΕΗ, ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
  • Να εισηγηθεί την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 8/11/2018.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους και στα λαικά στρώματα, νέες αυταπάτες, ότι με το τέλος του χρηματοδοτικού προγράμματος από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, τέλειωσαν τα μνημόνια, οπότε θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργαζομένων.

Αυτό βέβαια, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού αυτές οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, θα συνεχιστούν και χωρίς αυτά, γιατί αποτελούν αναγκαιότητα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για να επανέλθει σε αυξημένα επίπεδα η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητά της και η μακροημέρευση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης. Επομένως οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η άγρια φοροληστεία, η ανεργία, η μερική απασχόληση, οι πλειστηριασμοί, οι διακοπές ρεύματος, θα είναι εδώ.

Τα ψίχουλα σε βάθος τετραετίας που εξήγγειλε και από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαικών στρωμάτων που υποφέρουν, αφού κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν καταργείται ουσιαστικά και έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060.

Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ σε 5 κλάδους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορά ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργήσει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, εφόσον δίνεται η δυνατότητα του βέτο στους εργοδότες για την μη προσκόμιση του μητρώου μελών τους, δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα, ενώ σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει σήμερα ΚΣΕΕ και οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή της.

Σε ότι αφορά την επαναφορά του κατώτερου μισθού, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μιλά για την άμεση επαναφορά του στα 751 ευρώ, αλλά για κάποια αύξηση από το 2019, περίπου 25 ευρώ το μήνα, που θα εξανεμισθεί από την μείωση του αφορολόγητου.

Αντιθέτως επίκειται η εφαρμογή νέων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ποσού από τα 8.600 στα 5.600, η μείωση των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ανεξάρτητα αν θα δοθεί κάποια παράταση χρονικά για να αποφύγουν τις εκλογές.

ΣΣΕ, χωρίς την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, με χαμηλούς μισθούς, δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα.

Οποιαδήποτε επιμέρους νομοθετική ρύθμιση, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους εργατουπάλληλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ, είναι δεσμευμένοι με τα μνημόνια που ψήφισαν και απέναντι στο κεφάλαιο, να μονιμοποιήσουν το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν στα χρόνια των μνημονίων, γιατί αυτό απατούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με βάση το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, εμπλουτισμένο τοπικά και κατά κλάδο, σωματείο, σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, της Ε.Ε, την εργοδοσία και το εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, ως ΕΚΝΛ, μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης.

Αποφασίζουμε σήμερα την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, την οποία θα εισηγηθούμε να επικυρώσει και η προσεχής ολομέλεια του Δ.Σ και ταυτόχρονα καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τοπικά και πανελλαδικά, να πάρουν τέτοια απόφαση και να την οργανώσουμε αποφασιστικά.

Για το σκοπό αυτό θα οργανώσουμε την Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ, στην αίθουσα Γ.Σ, πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών των σωματείων.

Προτείνουμε απεργία στις 8/11, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβερνητική διαδικασία «διαβούλευσης» για τον κατώτερο μισθό. Ήδη κατέθεσε στη Βουλή, ρύθμιση για την έναρξη της συζήτησης με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους». Μιλάει για αύξηση 20-30 ευρώ μεικτά το μήνα, ενώ με την μείωση του αφορολόγητου, ο κατώτερος μισθός θα χάσει τα διπλά.

Στην πράξη βάζει σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση 4172/13, που προβλέπει ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης κάθε φορά, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων-εργοδοτών που θα αποτυπώνεται στην ΕΓΣΣΕ.

Δεν ανεχόμαστε αυτή την αντεργατική πολιτική και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Με αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση, προβάλουμε τα αιτήματά μας για: άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ μ’ αυτό το μισθό.  Κατάργηση του νόμου Βρούτση (4172/13) με τον οποίο η κυβέρνηση καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας και καταργεί ουσιαστικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων, άμεση επαναφορά όλων των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους, με αυξήσεις στους μισθούς, να εξουδετερώνουμε την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Όμως μπαίνουμε μπροστά αποφασιστικά και με πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, οργανώνουμε την πάλη της εργατικής τάξης, την αντεπίθεσή της, με σύνθημα μας μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι του κεφαλαίου.

Άμεσα να προχωρήσουν τα σωματεία σε συνεδριάσεις Δ.Σ, σε συσκέψεις, Γ.Σ, περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

Χρειάζεται συζήτηση στα Δ.Σ, στις συσκέψεις, στις περιοδείες, για το πλαίσιο αιτημάτων και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα.

Επίσης συνεχίζουμε:

 Την πάλη μας ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 Τις παρεμβάσεις μας για την ανεργία, σε ΟΑΕΔ, Κυβέρνηση, Δήμους, Περιφέρεια και προσπάθεια οργάνωσης ανέργων στα κλαδικά σωματεία και σε επιτροπές ανέργων.

 Τις παρεμβάσεις μας για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας, σε κυβέρνηση, 5η ΥΠΕ, Νοσοκομεία, Κ.Υ, για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της παιδείας (παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ), για την διεκδίκηση μέτρων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

 Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ενάντια στις Αμερικανονατοικές βάσεις (βάση ντρόουν και πολεμικών αεροσκαφών στην 110 Π.Μ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ