ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ο Αντώνης Αδάμου, περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ , κατέθεσε Πρόταση για ψήφισμα στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου κατά της εκχώρησης στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο) της δημόσιας περιουσίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

Δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά κωδικοί για 10.119 ακίνητα του Δημοσίου τα οποία εκχωρούνται  στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο). Ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, δημόσια κτίρια, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι και ποιος ξέρει πόσα ακόμα, μιας και στο ΦΕΚ περιγράφονται απλώς ως αριθμοί κτηματολογίου.

Τα ακίνητα τυπικά περνούν στην ΕΤΑΔ (Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) η οποία (ν. 4389/2016) μαζί με το  ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και τις ΔΕΚΟ ανήκουν στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. με πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή άνευ ανταλλάγματος όλης της περιουσίας τους. Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. «δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα… Σκοπός της είναι “να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, κλπ με τους μνημονιακούς νόμους  που έχει ψηφίσει δεσμεύεται να αναπτύξει ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Υλοποιεί με μεγάλη συνέπεια  την μνημονιακή  πολιτική με τη  στήριξη βέβαια όλων των αστικών κομμάτων, παρά τις δήθεν αντιρρήσεις τους.

Αυτή είναι η περίφημη «έξοδος» από τα μνημόνια που εξάγγειλε ο Τσίπρας. Όλα βορά στις απαιτήσεις της Ε.Ε., των τραπεζιτών και των μεγιστάνων του πλούτου.

Δεν μας καθησυχάζουν και δεν μας αποκοιμίζουν οι δηλώσεις κυβερνητικών για επανεξέταση του κατάλογου και διορθώσεις, επειδή υπάρχει άλλος νόμος που δεν επιτρέπει ιδιωτικοποιήσεις για αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες.

Το Περιφερειακό  Συμβούλιο Θεσσαλίας συμφωνεί με  όσους  υποστηρίζουν ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν defacto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.  (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο. Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν μνημείων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα.

Μας βρίσκει αντίθετους κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών σε τρίτους και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα. Είναι συνταγματική εκτροπή που γίνεται την στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους  το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:

α) την ενημέρωση σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

β) την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων  της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

γ) καμιά  εκχώρηση δημόσιου πλούτου, γης, δημόσιων κτιρίων, περιουσίας, και δημόσιων αγαθών. Μας βρίσκει αντίθετους κάθε παραχώρηση στο κεφάλαιο της γης, των νερών, των δασών, των θαλασσών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων.

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΙΑ  – ΑΝΤΑΡΣΙΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

ΑΔΑΜΟΥ  ΑΝΤΩΝΗΣ   περιφερειακός  σύμβουλος

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com