ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία εκατοντάδες μαθητές από 14 συνολικά Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του νομού αντιδρούν στις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στην Παιδεία το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και για χρόνια προβλήματα

που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι μαθητές, που πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, προσανατολίζονται οι δράσεις να λάβουν πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται τα εξής:

Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών, καθώς η προσθήκη του καθαρά εννοιολογικού μαθήματος της κοινωνιολογίας επιβαρύνει το φόρτο εργασίας των υποψήφιων και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω αποστήθιση.

Διαχωρισμός των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, διότι πρόκειται για δυο μαθήματα με διακριτούς στόχους και διαφορετικά αντικείμενα

Διατήρηση των συντελεστών βαρύτητας, εφόσον η κατάργησή τους εξισώνει όλα τα μαθήματα και αγνοεί το βαθμό δυσκολίας κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών , καθώς το νέο σύστημα δε δέχεται δικαιολογητικά ιατρών παρά μόνο μετά από νοσηλεία, γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές να σπαταλούν πολύτιμες απουσίες για ελαφρά νοσήματα.

Άμεση διευθέτηση του ζητήματος της αγοράς των βιβλίων ξένων γλωσσών. διότι το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ τα αντίστοιχα μαθήματα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (ξένες γλώσσες, αθλήματα, αρμονία, σχέδιο) προκειμένου οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να προετοιμαστούν κατάλληλα χωρίς να στρέφονται στο φροντιστήριο.

Άμεση υλοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας με σκοπό την στήριξη και την παροχή βοήθειας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δωρεάν χρήση των ΜΜΜ από τους μαθητές έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνηση από απομακρυσμένες περιοχές και να εξασφαλίζεται η πρόσβασή τους σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση, θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα τους κατευθύνει στην ορθή επιλογή επαγγέλματος.

Αύξηση των κονδυλίων έτσι ώστε να εξοπλιστούν οι χώροι του σχολείου με σύγχρονα εποπτικά μέσα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com