ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος θα προχωρήσει στην εκλογή του 

Συνέρχεται από την Τρίτη 2 έως και την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, στην Tακτική Σύγκλησή της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα), με ένα από τα θέματά της την πλήρωση της κενής Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συνεδριάσεων έχει ως εξής:

Το πρωί της Τρίτης, 2 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2017-2018 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης θα παρουσιάσει Εισήγηση με θέμα: «Το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας: μια εκκλησιαστικοκοινωνική προσέγγιση». Μετά από την Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυ­τής.

Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και οι θέσεις της Εκκλησίας μας». Μετά από την Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής.

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου θα γίνει κατ’ αρχάς η ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της κενής Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Τέλος, θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

Πολλά είναι τα ονόματα των αρχιμανδριτών που φέρονται ως επικρατέστεροι για την πλήρωση της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με τον αρχιεπίσκοπο προς το παρόν και μέχρι την Παρασκευή να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους κοντά στον Αρχιεπίσκοπο ως επικρατέστεροι για τη θέση είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λαρίσας αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, πνευματικό παιδί του μακαριστού Ιγνατίου, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Κανονικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ομιλεί πέντε ή έξι ξένες γλώσσες και έχει αφήσει ανεξίτηλη την ακαδημαϊκή του σφραγίδα στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στα οποία διέπρεψε, ο Γραμματέας Α´Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και ο  πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Δημητριάδος Δαμασκηνός Κιαμέτης, πνευματικό παιδί του τοποτηρητή της μητρόπολης Λαρίσης σεβ. Ιγνατίου, στην κούρσα της διαδοχής είναι και ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός που είναι ο νεώτερος όλων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com