ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Της Φανής Μπίλιου – Λαγκιόλη*

Γερνάω σημαίνει  ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νοιώθω εξοικειωμένος μ’ αυτό. Σημαίνει  ότι την πείρα και την σοφία  της ζωής  δεν την εγκλωβίζω σε αναμνήσεις την μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα,  υπομονή, δημιουργία.

Αυτό ακριβώς έκαναν, κάνουν και θα κάνουν πάντα οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας. Δίνουν δύναμη, ελπίδα όνειρα και αγάπη στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Η σοφία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τους βοηθά να βλέπουν τον κόσμο  διαφορετικά,  να δίνουν σημασία στα απλά καθημερινά πράγματα, καθώς καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δεδομένα. έτσι μας βοηθούν και  εμάς να  αλλάξουμε τον κόσμο και την πραγματικότητά μας.

Οι ηλικιωμένοι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε μόχθησαν με όλες τους τις δυνάμεις σωματικές και ψυχικές, έχτισαν τις δικές τους οικογένειες και φρόντισαν τα άτομα που εξαρτιόντουσαν από αυτούς.

Είναι αυτοί που πέρασαν  πολέμους, πείνα, εμφύλιο. Είναι αυτοί που μας έμαθαν να αγαπάμε, να είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά και να αισθανόμαστε ασφαλείς γνωρίζοντας πως θα τους έχουμε δίπλα μας, στήριγμά μας,  κάθε φορά που θα τους χρειαστούμε. Για όλα αυτά και πολλά  παραπάνω που δεν μπορούν να γραφούν οι ηλικιωμένοι είμαστε  εμείς, ο χαραχτήρας, η κοινωνία, το παρελθόν και το μέλλον μας.

Να μην ξεχνάμε επίσης  πως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται και από την στάση που έχουμε εμείς απέναντι στην τρίτη ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν  ένα μεγάλο ευχαριστώ και την αγάπη μας.

 

*Η κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη είναι αντιδήμαρχος Τυρνάβου,   Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και υπεύθυνη για τα ΚΑΠΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ