Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Δήμος Ελασσόνας, ζητώντας να μην εξαιρεθούν οι περιοχές του Δήμου Ελασσόνας από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών καθώς η κατάσταση των αγροτών που έχουν απομείνει στα χώρια της Επαρχίας Ελασσόνας,
τα τελευταία χρόνια, είναι χειρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Με την επιστολή αυτή ο δήμος Ελασσόνας επισημαίνει τον κίνδυνο από το 2019 κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος στα όρια του Δήμου Ελασσόνας να μην λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που χαρακτηριζόταν ως μειονεκτικές, κάτι που θα έχει τραγική συνέπεια για τις οικογένειες αλλά και για την τοπική οικονομία καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα χάσουν μία πολύ σημαντική ενίσχυση ανά στρέμμα αγρού και βοσκοτόπου.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, έχει τεθεί σε διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικώς περιοχές).
Με την παρούσα επιστολή μας, εκφράζουμε την έντονη αντίδραση μας καθώς καμία κοινότητα του Δήμου Ελασσόνας δεν είναι προτεινόμενη στη νέα οριοθέτηση.
Επισημαίνουμε τον κίνδυνο από το 2019 κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος στα όρια του Δήμου Ελασσόνας να μην λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που χαρακτηριζόταν ως μειονεκτικές. Στο Δήμο Ελασσόνας αφορά το παραπάνω σε είκοσι πέντε (25) κοινότητες με τους οικισμούς τους.
Σημειώνουμε εδώ, ότι μεταξύ των κριτηρίων που εξετάσθηκαν «προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων, εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα, δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Έτσι λοιπόν εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν». Χρησιμοποιήσατε σαν δεδομένο για την ξηρασία το ποσοστό των αρδευόμενων / προς το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων και δεν λάβατε καθόλου υπ’ όψιν τις βοσκήσιμες εκτάσεις που είναι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλο το Δήμο Ελασσόνας.
Στο άρθρο 4 του Κανονισμό Ε.Ε. 1307/2013 ορίζεται ως γεωργική έκταση οποιαδήποτε έκταση αρόσιμης γης, μόνιμων βοσκοτόπων και μόνιμων λειμώνων ή μόνιμων καλλιεργειών. Γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και οι μόνιμοι βοσκότοποι; Γιατί δεν ελήφθη υπόψη και το γεγονός ότι στις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης , από λάθη των συντακτών, εμφανίζονται ως αρδευόμενες ακόμη και καλλιέργειες σιτηρών, αγραναπαύσεις, εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση κλπ, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των αρδευόμενων εκτάσεων με το γνωστό αποτέλεσμα. Γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη των Δήμων κατά τη διαδικασία εξέτασης των κριτηρίων;
Πέραν αυτού όμως, ως ένα από τα κριτήρια που λήφθηκε υπόψη είναι η δυσμενής υφή και το πετρώδες. Στα περισσότερα χωριά μας το ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι χονδροειδή υλικά-πέτρες όπως πχ στο Μεσοχώρι, Μηλέα, Δομένικο κ.α. όπου στους αγρούς βλέπουμε περισσότερη πέτρα από χώμα.
Χρησιμοποιήσατε ως κριτήριο την οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδο Νομού και όχι σε επίπεδο κοινότητας όπως θα έπρεπε ή τουλάχιστον σε επίπεδο Δήμου. Εδώ πρέπει να γνωρίζετε ότι π.χ. στον Νομό Λάρισας που ανήκουμε, άλλη οικονομική δραστηριότητα έχει ο Δήμος Λαρισαίων και άλλη ο Δήμος Ελασσόνας, με αποτέλεσμα περιοχές που πληρούν τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κανονισμού να τίθενται εκτός.
Η εξισωτική αποζημίωση είναι μια ενίσχυση ιδιαίτερης σημασίας, καθώς εξασφαλίζει τη συντήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στα χωριά μας, με τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος, καθώς ενισχύει το εισόδημα τους, ενώ η διακοπή της καταβολής της, εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο εγκατάλειψης των περιοχών με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο πληθυσμός του Δήμου Ελασσόνας βαίνει μειούμενος. Παρατηρείται μείωση σε ποσοστό 18,37% από το 1991 έως το 2011 ενώ ο δείκτης γήρανσης αυξάνεται. Τι κίνητρο να έχει λοιπόν ένας νέος για να παραμείνει στον τόπο του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα;
Οι συνέπειες για τις οικογένειες αλλά και για την τοπική οικονομία θα είναι τραγικές καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα χάσουν μία πολύ σημαντική ενίσχυση ανά στρέμμα αγρού και βοσκοτόπου. Πρόκειται για οικογένειες που συνεχίζουν να μένουν και να στηρίζουν τα χωριά μας. Σε μια περιοχή που είναι κατά κύριο λόγο αγροκτηνοτροφική θα είναι το τελικό πλήγμα. Όταν μιλάμε για προϊόντα ΠΟΠ όπως Αρνάκι-Κατσικάκι Ελασσόνας, Φέτα ΠΟΠ Ελασσόνας, το να αποχαρακτηριστούν οι μειονεκτικές περιοχές του Δήμου μας, με την νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαφάνιση όχι μόνο των προϊόντων αυτών αλλά και των ίδιων των χωριών μας, καθώς η εξισωτική αποζημίωση ήταν ένα κίνητρο για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Λάβετε υπόψη σας ότι ο πληθυσμός του Δήμου Ελασσόνας βαίνει μειούμενος. Παρατηρείται μείωση σε ποσοστό 18,37% από το 1991 έως το 2011.
Ζητούμε να μην εξαιρεθούν οι περιοχές του Δήμου Ελασσόνας από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών καθώς η κατάσταση των αγροτών που έχουν απομείνει στα χώρια μας τα τελευταία χρόνια είναι χειρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούμε την κατάρτιση νέου χάρτη με τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς με σωστή εκτίμηση των κριτηρίων του ευρωπαϊκού κανονισμού”.