ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων  μαθητών δήμου Λάρισας, με ανακοίνωση της χαιρετίζει τους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ της πόλης οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους εξαιτίας των  προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στα σχολεία τους.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν και τα εξής:

“Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Η χρόνια υποχρηματοδότηση κυριολεκτικά χειροτερεύει, επιβαρύνει ακόμα παραπέρα τη λειτουργία των σχολείων. Τα  προβλήματα που έχουν  συσσωρευτεί, οι ελλείψεις σε  υλικοτεχνική υποδομή με αίθουσες και προαύλια κλουβιά , οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, οι συνεχείς συμπτύξεις τμημάτων με 27άρια και 28άρια τμήματα, η καθαριότητα των σχολείων , η πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων  από την τσέπη των γονέων  είναι αποτέλεσμα της  πολιτικής που αντιμετωπίζει τις μορφωτικές ανάγκες ως κόστος. Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δίνει με τη σέσουλα χρήματα για την ΝΑΤΟικές δαπάνες όπως η αναβάθμιση των βάσεων (ανάμεσά τους και της Λάρισας με τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά (drones)) που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους  για τον ελληνικό λαό αλλά και για την περιοχή μας..

Οι μαθητές ζητούν το αυτονόητο: ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα τους. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που δεν θα στοιχίζει πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια, ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολείο που δεν θα στερείται τα απαραίτητα, που δεν θα τους ταΐζει πληροφορίες και δεξιότητες μιας χρήσης.

Οι  εξαγγελίες που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν ξεφεύγουν από όσα σχέδια μας είχε παρουσιάσει μέχρι τώρα, με βάση της προτάσεις του ΙΕΠ και τα πορίσματα του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου», και που περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και απογυμνωμένο από γενικότερη μόρφωση με διπλές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα Λύκειο εξοντωτικό για τους μαθητές, άκρως ανταγωνιστικό και αντιπαιδαγωγικό, με αλλεπάλληλες εξετάσεις σε πολλαπλά επίπεδα, με αποκλειστικό στόχο το ξεσκαρτάρισμά τους. Η γενική μόρφωση σταματάει στην Α’ Λυκείου αφού ήδη στη Β’ Λυκείου το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει προχωρήσει σε διάσπαση των μαθημάτων σε γενικά και σε μαθήματα ομάδων.

Το Υπουργείο Παιδείας πατώντας πάνω σε παθογένειες του σημερινού συστήματος και δη του Λυκείου σχεδιάζει ένα Λύκειο μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες.

Το σχολείο και ειδικά το Λύκειο γίνεται απωθητικό, γιατί ο ανταγωνισμός για μια «θέση στον ήλιο» εντείνεται, γιατί η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, γιατί η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός.

Στη βάση αυτή διεκδικούμε άμεσα:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ!

Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στα παιδιά μας σε ένα κοινό αγώνα γιατί σήμερα δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη:

Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Ένα σχολείο ενιαίο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να χωρίζει τα παιδιά και τα σχολεία σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός. Ένα σχολείο που θα είναι ασφαλές και με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές (εργαστήρια, χώρους άθλησης-γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία, κτλ).

Ένα σχολείο που θα οργανώνει τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών. Οι εκδρομές δεν θα είναι «σκότωμα του χρόνου», αλλά διαπαιδαγωγητικές  και  δωρεάν.  Ένα σχολείο που θα βοηθά όλα τα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.

Ένα πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό που έχουμε ανάγκη και είναι δίκαιο για μας και τα παιδιά μας.

Να γίνουμε όλοι μια γροθιά γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα! Τίποτα δεν μας χαρίζεται όλα κατακτώνται!

Τέλος καλούμε τους συλλόγους γονέων όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των Δ.Σ και σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα τους και να οργανώσουμε από κοινού δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ