ΤΟ ΕΚΝΛ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών Λυκείων-Γυμνασίων της Λάρισας, ενάντια στις αντιδραστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές που φέρνει στην Παιδεία το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, αλλά και για χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ αναφέρονται και τα εξής:

“Η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά μας και τα βάρη που φορτώνονται στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες μόνο τυχαία δεν είναι. Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν “κάνουν” όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια. Θέλουν να παραιτηθεί το παιδί μας από τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να αντιμετωπίσει αύριο τη ζωή του σαν εργαζόμενος.

Σκόπιμα, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, κρύβουν την επιστημονική αλήθεια, διαστρεβλώνουν την ιστορία, καλλιεργούν μόνο τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

Με την λεγόμενη αξιολόγηση τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά». Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.

Η προώθηση από την κυβέρνηση, του λεγόμενου «Νέου Λυκείου»- εξεταστικό κέντρο και του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, σηματοδοτεί το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου, με διπλές πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος της Γ’ Λυκείου, όχι μόνο δε θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στη Α’ Λυκείου. Διαμορφώνουν ένα σχολείο μεγαλύτερης μονομέρειας και πρόωρης εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα, με προσανατολισμό καθαρά στην επιλογή σχολής. Τα μεγάλα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους!

Είναι αναχρονισμός να υποβιβάζονται σχολεία με την πρώτη ευκαιρία, να κλείνουν και να συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, να βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως κόστος που μπορούν να εξοικονομήσουν, αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται έτσι καλύτερο το μάθημα.

Κυβέρνηση – Ε.Ε, σπρώχνουν τους μαθητές στην πρώιμη κατάρτιση, στα επαγγελματικά σχολεία και τις σχολές. Με όχημα και δόλωμα τη Μαθητεία, διαμορφώνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους που θα υπηρετούν χωρίς να διαμαρτύρονται την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους του 21ου αιώνα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις.

Όλα αυτά σε αντίθεση με την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας για γενίκευση της ολόπλευρης γενικής μόρφωσης, της αναγκαιότητας το σχολείο να συμβάλει στη δημιουργία στέρεης γνωστικής βάσης αλλά και προσωπικότητας, στοιχεία τα οποία θα αποτελούν «προίκα» για κάθε νέο-νέα στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν, είτε όχι μνημόνια. Όσο η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ανεξάρτητα από όποια κυβέρνηση, τα σχολεία και οι μαθητές δεν θα δουν «άσπρη μέρα».

Οι εργατικές-λαικές οικογένειες που ματώνουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα, δεν πρέπει να αφήσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας στα χέρια αυτών που ισοπεδώνουν τη ζωή μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στα παιδιά μας.

Ένα σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, που θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από φυλετική και θρησκευτική προέλευση. Ένα σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, να βάλουν ένα λιθαράκι στη πρόοδο της ανθρωπότητας. Το σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να στηρίζεται μόνο σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Το ΕΚΝΛ, αγωνίζεται και διεκδικεί:

Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο. Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία.

Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών. Ειδικά μέτρα στήριξης των οικογενειών ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, για υλικά, αναλώσιμα, κ.α.

Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, αναγκαίες υποδομές, όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κ.α! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολείων!

Θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα τους κατευθύνει στην ορθή επιλογή επαγγέλματος.

Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών, καθώς η προσθήκη του καθαρά εννοιολογικού μαθήματος της κοινωνιολογίας επιβαρύνει το φόρτο εργασίας των υποψήφιων και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω αποστήθιση.

Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών, καθώς το νέο σύστημα δε δέχεται δικαιολογητικά ιατρών παρά μόνο μετά από νοσηλεία, γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές να σπαταλούν πολύτιμες απουσίες για ελαφρά νοσήματα.

Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ