ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τις κινητοποιήσεις των μαθητών

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών  χαιρετίζει τους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ της πόλης μας που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες εξαιτίας των  προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στα σχολεία τους.  Αποδείξανε με την αγωνιστική τους στάση πως η νέα γενιά έχει ιδανικά.

Οι μαθητές αντιδρούν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ίδιοι και οι γονείς τους στα σπίτια τους και στο σχολείο τους, αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή και καλά κάνουν. Έτσι θέλουμε τα παιδιά μας. Όρθια!!! Μαχητές!!!

Δεν υποτάσσονται στη μοίρα που τους ετοιμάζουν. Δεν «κάθονται στ’ αυγά τους» όπως επιθυμεί η κυβέρνηση η οποία συνεχίζει από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες.

Οι μαθητές διαλέγουν το δρόμο του αγώνα και μας περιμένουν να σταθούμε δίπλα τους!

Η θέση των εκπαιδευτικών είναι στο πλευρό των μαθητών και των γονιών τους, που κι αυτοί βιώνουν την άσχημη πραγματικότητα του σημερινού ταξικού σχολείου. Ένας εκπαιδευτικός πρέπει να αισθάνεται περήφανος όταν οι μαθητές του αποφασίζουν να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει εκπαιδευτικός που να παίξει το ρόλο του παιδονόμου, απειλώντας μαθητές με απουσίες, χάσιμο εκδρομών, κλπ

Δεν μπορούμε από τη μια να διδάσκουμε στους μαθητές μας το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το ’40, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου κι από την άλλη να τους θέλουμε υποτακτικούς σε μια άθλια πραγματικότητα που τους πνίγει.

Η εκρηκτική κατάσταση που –μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς- ζούμε στα σχολεία οι ελλείψεις προσωπικού, οι συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα τα 27άρια και 28άρια τμήματα, οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή  , η πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων  από την τσέπη των γονέων, είναι αποτέλεσμα της  πολιτικής που αντιμετωπίζει τις μορφωτικές ανάγκες ως κόστος. Βέβαια αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν τσιγκουνεύονται τα χρήματα  όταν πρόκειται για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπάνες που εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Δαπάνες όπως για την εγκατάσταση των αμερικάνικων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών  (drones) στη Λάρισα που  εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την περιοχή μας

Οι μαθητές έχουν καταλάβει ότι η προοπτική αυτής της κατάστασης είναι τραγική και αδιέξοδη για τις νέες γενιές, αν την αφήσουν να ξετυλίγεται ανεμπόδιστα. Γι αυτό ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για τα φλέγοντα προβλήματα τους.

Με το πολυδιαφημισμένο δήθεν «Νέο Λύκειο» και τον νέο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο «σκληρό εξεταστικό κέντρο», όπου η όποια γενική παιδεία υπήρχε έως τώρα σταματά στην Α’ Λυκείου. Περιορίζονται δραματικά οι επιλογές σχολών για τους μαθητές. Η Γ’ Τάξη μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Προωθείται πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και η πρόωρη επαγγελματική επιλογή!Αυτό αποτελεί αναβάθμιση του Λυκείου; Αυτή η προοπτική απαντά στις ανάγκες των μαθητών και λαϊκών οικογενειών;

Το σχολείο και ειδικά το Λύκειο γίνεται απωθητικό, γιατί ο ανταγωνισμός για μια “θέση στον ήλιο” εντείνεται, γιατί η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, γιατί η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν τις ρίζες τους σε μια κοινωνία που υποτάσσεται στο κέρδος, στον ανταγωνισμό, στους ταξικούς φραγμούς. Αυτή τη λογική υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, συνολικά το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο σε αυτή την ταξική αναδιάρθρωση.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παίρνουμε θέσεις μάχης μέσα από τα σωματεία μας και παλεύουμε για ένα σχολείο όπου ο μαθητής θα μαθαίνει τους βασικούς νόμους κίνησης της Φύσης και της Κοινωνίας, θα αναπτύσσει κριτική ικανότητα, θα αναπτύσσει όλες τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του, θα αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να την αλλάζει.

Ένα σχολείο που θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή ως την ενηλικίωσή του, ώστε να μπορεί να επιλέξει -σχετικά πιο ελεύθερα- αν θα συνεχίσει στην ανώτατη, στην επαγγελματική ή στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί.

Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο – «αρένα»!

Σήμερα, υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουν ένα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

– Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί άνεργοι για να καλύψουν τα κενά.

– Υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες και τεχνίτες άνεργοι για να φτιάξουν ασφαλείς σχολικές υποδομές.

Με βάση αυτές τις δυνατότητες, εκπαιδευτικοί γονείς  μαθητές  να οργανώσουμε τον αγώνα μας για :

-Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

– Άμεση κάλυψη των κενών των σχολικών μονάδων. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

-Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 25 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων!

-Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!

-Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης! Σχολεία ασφαλή με αξιοπρεπείς υποδομές εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ