ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νικόλας Σπυρόπουλος, αναπληρωτής θεολόγος

Με πικρία και απογοήτευση είδαμε για άλλη μια φορά την άδικη και απαξιωτική αντιμετώπιση του Υπουργείου Παιδείας προς τον κλάδο των θεολόγων. Είναι η μόνη ειδικότητα που αγνοήθηκε τόσο πολύ  στις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών (οχτώ συνολικά προσλήψεις αναπληρωτών θεολόγων σε όλη την Ελλάδα,

τη στιγμή που χάνονται εβδομαδιαίως περίπου 3000 διδακτικές ώρες).

Εκατοντάδες θεολόγοι αναπληρωτές, που πάνω από μια δεκαετία αφήσαμε πίσω τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας, οργώσαμε δρόμους και θάλασσες πηγαίνοντας και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από αγάπη για αυτό που κάνουμε, τώρα αντιμετωπιζόμαστε ως αόρατοι.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης καθαρά νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, προσπαθεί να «πουλήσει» τη δήθεν αριστεροσύνη της με το να απαξιώνει με τον χειρότερο τρόπο το μάθημα των θρησκευτικών (εδώ εξαντλείται το αριστερό προφίλ της;).

Διδάσκουμε θρησκευτικά και αγαπάμε το πιο παρεξηγημένο και περιφρονημένο από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μάθημα του ωρολόγιου προγράμματος, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας, ακόμη και αν κάποιοι θέλουν να το αγνοήσουν και να το υποβαθμίσουν. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από φονταμενταλισμό και έντονη αναβίωση θρησκευτικών και υπαρξιακών ζητημάτων, θεωρούμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί είναι ένα μάθημα που έχει ως πρωτεύοντα στόχο να εισαγάγει τους μαθητές σε μια διαδικασία σκέψης και γόνιμου προβληματισμού γύρω από το ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων, καλλιεργώντας την αγάπη και το σεβασμό προς  κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη γλώσσα και τις πεποιθήσεις του. Άλλωστε, αυτό αποτελεί σήμερα και τη μεγαλύτερη πρόκληση  και αυτό προτάσσει και η Εκκλησία ως τρόπο ζωής. Οφείλουμε από την πλευρά μας να μην μένουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, αλλά να αντιλαμβανόμαστε τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Συνάδελφοι αναπληρωτές, θεολόγοι και μη, καλή δύναμη και καλή αντάμωση στους δρόμους, εκεί που δίνονται οι πραγματικοί αγώνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ