«ΠΑΓΩΜΑ» ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΤΕΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παρουσία του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Κ. Μπαργιώτα και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

«Περιμένω από όλους μια συζήτηση ουσίας μετά από μπαράζ αναρτήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν τιμούν την πόλη», τόνισε με νόημα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, πριν πάρει το λόγο ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξ. Σπηλιώτης, ο οποίος περιγράφοντας ένα «οριακό σημείο» αναφέρθηκε στην απορριπτική απόφαση της Συγκλήτου, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του υπουργείου Παιδείας και σημείωσε πως ο ίδιος «παραμένει εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας».

«Αυτός που συνέταξε το νομοσχέδιο δεν έχει καμία διοικητική εμπειρία και ως εκ τούτου ζητάμε την απόσυρσή του», κατέληξε ο κ. Σπηλιώτης, με το σκεπτικό πως το νομοσχέδιο θα έρθει βελτιωμένο προς συζήτηση.

Η τοποθέτηση του προκάλεσε βροχή ερωτήσεων από επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, ενώ ο κ. Σπηλιώτης ξεκαθάρισε πως «η αυτονομία δεν αποτελεί προτεραιότητα και στόχος είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του ΤΕΙ».

Στηλιτεύοντας την απουσία συναδέλφων του από τη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου «ετεροβαρή» υποστηρίζοντας πως «στην ουσία το ΤΕΙ καταργείται και το Πανεπιστήμιο ξεκινά τη λειτουργία του με νέους όρους», ζητώντας απόσυρση του νομοσχεδίου και εκ νέου συζήτηση με διαφορετικούς όρους.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους ανακοίνωσε επαφές του Περιφερειάρχη στην Αθήνα για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή, ζητώντας παράλληλα χαμηλούς τόνους από όλους, ενώ από την πλευρά του ΣΘΕΒ ο πρόεδρός του Αχ. Νταβέλης κατέθεσε ψήφισμα υποστηρίζοντας πως το ν/σ βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

Στον αντίποδα της τοποθέτησης Σπηλιώτη ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος Μ. Βραχνάκης υπεραμύνθηκε της συγχώνευσης μιλώντας για «εθνική ανάγκη», ενώ με παρέμβασή του ο Κ. Τζανακούλης εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση των δύο αντρών, προσθέτοντας πως έπρεπε να έρθουν στη συζήτηση «έχοντας λύσει νωρίτερα τα θέματά τους».

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν και εκπρόσωποι φοιτητών, ενώ μετά από συνεδρίαση περίπου 4,5 ωρών το σώμα προχώρησε σε ομόφωνη έγκριση κειμένου που ζητά το «πάγωμα» του νομοσχεδίου και την επαναξιολόγησή του σε νέα βάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση του δημ. συμβούλου Θ. Καφφέ που επέμεινε σε απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ