ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Το παράδοξο με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ότι συγκεκριμένοι κύκλοι προτρέπουν, χωρίς λογικά επιχειρήματα, την κοινωνία, να απορρίψει κάτι που ολοφάνερα την ωφελεί σε ύψιστο βαθμό!

Ουσιαστικά, η όλη απόρριψη του νέου πανεπιστημίου έχει την βάση της σε δύο συγκεκριμένες διαδικασίες:

Πρώτο, την πολιτική μεθόδευση κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην περάσει  οτιδήποτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν αυτό βοηθά τη χώρα, τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Αντίθετα, με κάθε μέσο και με την συμβολή της διαπλοκής, παρουσιάζεται το «άσπρο σαν μαύρο», προωθώντας ένα πέπλο σύγχυσης και αμφισβήτησης, ακόμα και σε πράγματα που κινούνται ολοφάνερα σε θετική κατεύθυνση. Ο αντίλογος ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστροφής της πραγματικότητας.

Δεύτερο, την αντίδραση των δομών που «επέπλεαν» μέχρι σήμερα, παρά την αναντίρρητη στασιμότητα και την  συνεχή υποβάθμιση του ρόλου και του περιεχομένου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία.

Μπροστά σε αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που αλληλοτροφοδοτούνται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην αλλάξει η κατάσταση, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας έρχεται με τόσο ισχυρό και προωθητικό ρεαλισμό – ανεξάρτητα από κόμματα και μικροσυμφέροντα – ώστε καθιστά τους διαστρεβλωτές των προωθούμενων αλλαγών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  αρνητές της κοινής λογικής. Μια απλή ανάγνωση των προτεινόμενων αλλαγών σε συνδυασμό με την αναγνώριση της  υφιστάμενης κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλίας, θα αρκούσε σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη- ανεξάρτητα από την ιδεολογική του ταυτότητα  – να διαγνώσει με αντικειμενικότητα την σημασία των προωθούμενων αλλαγών.

Είναι φανερό ότι όλοι αυτοί που επιδιώκουν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση των θεσμικών διαδικασιών με την ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, μετά μάλιστα από τόση συζήτηση και επεξεργασία, σύντομα θα αντιμετωπίσουν την πάγκοινη κατακραυγή για την άρνηση συγκρότησης ενός σύγχρονου και συνδεδεμένου με την ανάπτυξη πανεπιστημίου. Η ευρεία αποδοχή του νέου πανεπιστημίου από το συντριπτικά μεγάλο  μέρος της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν έχει καμία σχέση με τις διαστρεβλωτικές εκδηλώσεις δομών και προσώπων που αξιοποιούν τον αρνητικό διαμεσολαβητικό ρόλο της διαπλοκής.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι, στην προσπάθεια να  αναχαιτίσουν την συσχέτιση των καινοτόμων αναπτυξιακών αλλαγών με την ευρύτερη προωθούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της παιδείας, καλλιεργούν συστηματικά το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα σε τοπικές κοινωνίες, επιστημονικές ειδικότητες και αναπτυξιακές δομές. Καλυπτόμενοι πίσω από μικροσυμφέροντα που διαμορφώθηκαν σε μια μακρά περίοδο απαξίωσης της διάρθρωσης και της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο επίπεδο της Θεσσαλίας, με απόλυτη αποσύνδεση της ντόπιας επιστήμης και έρευνας από την ανάπτυξη, κονιορτοποιούν τον δυναμισμό ενός σύγχρονου περιφερειακού πανεπιστημίου στις ψηφοθηρικές ανάγκες ενός παλαιοκομματικού τοπικισμού.  Αντίθετα, ο προτεινόμενος νέος σχεδιασμός ίδρυσης και κατανομής καινοτόμων σχολών και ερευνητικών κέντρων ευνοεί συνολικά την περιφέρεια Θεσσαλίας και ενοποιεί με αλληλουχία δράσεων και συνεργιών ολόκληρο τον Θεσσαλικό χώρο. Κάθε άλλη οπτική στέκεται αντίθετη με τις ανάγκες του μέλλοντος της περιοχής και περιορίζει την εμβέλεια της δράσης του νέου πανεπιστημίου. Οι  σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά την ευρύτερη διασύνδεση της ανάπτυξης με την επιστήμη στο προσεχές μέλλον , και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να εδραιώσει με τις καινοτόμες αλλαγές του την ισχύ του τρίτου στη χώρα νεοϊδρυόμενου πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενός πανεπιστημίου που θα θέσει σε άλλη βάση και προοπτική και την τεχνική ιδιότητα με διετείς σπουδές , κατοχυρώνοντας με δίκαιη κατανομή και τα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις κατηγορίες των αποφοίτων του.

Είναι φανερό ότι όσοι είναι προσανατολισμένοι σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που επηρέασε καθοριστικά τα παραγωγικά αδιέξοδα της χώρας, στέκονται και αρνητές των αναγκαίων και ώριμων αλλαγών και στον χώρο της παιδείας. Ουσιαστικά επιχειρούν να δεσμεύσουν το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας σε παρωχημένες δράσεις και υποβαθμισμένες σχέσεις με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συντηρώντας ένα καθυστερημένο και στρεβλό καθεστώς παροχής γνώσης και έρευνας, αναντίστοιχο με τις ώριμες δυνατότητες της επιστημονικής κοινότητας και τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας , στέκεται συνολικά θετικά στις προτεινόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλίας και καλεί όλους τους φορείς της περιφέρειας να συμβάλουν στην προώθηση της λειτουργίας του νέου Πανεπιστημίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ