ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ανακοίνωση της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ για το σχέδιο Γαβρόγλου για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δόθηκε στη δημοσιότητα το αναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο. Με αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική «συμμαζέματος» των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή τους με τους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακολουθεί την ίδια, ενιαία κατεύθυνση με τους ήδη ψηφισμένους νόμους για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη συγχώνευση των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με τα Πανεπιστήμια Ηπείρου και το Ιόνιο, αντίστοιχα

Η αλλαγή του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης υλοποιεί στην ουσία τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, τη στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία ακόμα στενότερων δεσμών μεταξύ των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία ιδρυμάτων ανταγωνιστικών.  Παρά το θόρυβο που σηκώνεται και τις αντιπαραθέσεις που καλλιεργούνται, η ουσία βρίσκεται στα εξής:

  • Δεν αντιμετωπίζονται και διατηρούνται τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, τα εργαστήρια. Συνεχίζουν να υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται οι πολλές σχέσεις εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού και φυσικά δε γίνεται καν λόγος για προσλήψεις που να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες. Την ίδια στιγμή που πχ η καθαριότητα παραδίνεται στα νύχια των εργολάβων με τρόπο ώστε να πετιούνται έξω δεκάδες εργαζόμενοι.
  • Διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, η κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών. Αυτό προκύπτει για παράδειγμα απ’ το γεγονός ότι θα έχουμε Πολυτεχνική σχολή με τμήματα 5ετούς φοίτησης στο Βόλο και 4ετή πολυτεχνική σχολή στη Λάρισα (Ενέργειας και Περιβάλλοντος). Επίσης από τους διετείς κύκλους σπουδών
  • Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνέχεια του λεγόμενου σχεδίου “Αθηνά”. Η δήθεν “πανεπιστημιοποίηση” θα συμπεριλάβει κατ’ αρχάς συγχωνεύσεις, που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τις δεσμεύσεις και αυτής της κυβέρνησης απέναντι στους “θεσμούς”. Θα προκύψουν για άλλη μια φορά Τμήματα-Φρανκενστάιν, όπως έιναι η σύμπτυξη της ΣΤΕΦ σε ένα Τμήμα με όνομα Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
  • Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους απόφοιτους αυτών των Τμημάτων που καταργούνται (πχ Τρίκαλα Ε.Υ. , Λάρισα ΜΗΧ, ΗΛ, Ε.Υ., Ιατρ. Εργ.)
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου συνδέεται και υπηρετεί άμεσα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Η Ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και τα διάφορα Ινστιτούτα στις πόλεις της Θεσσαλίας υποτάσσει παραπέρα το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας, της νέας γνώσης που θα παράγεται στην υπηρεσία της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βόλος και όλα αυτά περί πολιτιστικής βιομηχανίας (τομέας  που προσφέρεται για επενδύσεις), αλλά και το κομμάτι το αγροτοκτηνοτροφικό, που επικεντρώνει στη στήριξη μεγάλων μονάδων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και δομές  όπως  το «Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας». Σε όλα αυτά φαίνεται ολοκάθαρα η βαθύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες του «νέου παραγωγικού μοντέλου». Δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που συγκεντρώνει τη γη και την αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια, σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας την καινοτομία και μετατρέποντας τα αποτελέσματα της έρευνας σε εμπορικό προϊόν, με γνώμονα το κέρδος. Και φυσικά ξεκληρίζοντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους.

Γι’ αυτό το λόγο και η περίφημη «επιχειρηματικότητα» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις.  Από δω και τα πολλά προγράμματα στα πλαίσια των Ινστιτούτων, καθώς δίνεται πολύ βάρος στη διαμόρφωση της αγοράς των ερευνητικών προϊόντων, της σύνδεσης των νέων Ιδρυμάτων, μέσω ερευνητικών κέντρων, Ινστιτούτων, με τις επιχειρήσεις.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κτλ…)οι παράγοντες της τοπικής, οι διοικήσεις  των ιδρυμάτων κουβέντα δεν λένε…

Αντίθετα όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα τους και  αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στο Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού).

Δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις είτε γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων αφού μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς, είτε  ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις

Για άλλη μια φορά φορτώνουν στις πλάτες των φοιτητών τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, προθυμοποιούμενες μάλιστα να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα στέλνει στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας φτηνό εργατικό δυναμικό εν είδει μαθητείας και πρακτικής…

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας να οργανώσουν  την πάλη τους. Να απαιτήσουν :

             Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

             Να μην κλείσουν τμήματα και σχολές. Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

             Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

             Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

             Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.

             Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Να μην κλείσουν τμήματα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους.

             Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.

             Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

             Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος.

             Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική “ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του” που καλλιεργούν διάφοροι. Να συμπορευτούν οι φοιτητές , οι καθηγητές , οι εργαζόμενοι  με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ