ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

 Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων που συζητήθηκε η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν ξεκάθαρη και σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το σύνολο των απόψεων που εκφράστηκαν

από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, όπως και των θεσμικών εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ (Πρύτανη, Αντιπρύτανη κτλ.)

Κι’ αυτό γιατί η κρυστάλλινη θέση που εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν συμπίπτει με το διαχειριστικού τύπου «κλοτσοσκούφι» που έλαβε χώρα κατά την συνεδρίαση και το ομόφωνο τελικό ψήφισμα των παριστάμενων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θεωρεί ότι οι επικείμενες αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευση υλοποιούν στην ουσία τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη δημιουργία ακόμη στενότερων δεσμών μεταξύ των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.  Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ συνεχίζεται η πολιτική «συμμαζέματος» των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και η σύνδεση τους με τους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν στην συνεδρίαση από τον δήμαρχο, τους πρυτάνεις και τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων «γαλαζοπράσινης» απόχρωσης, είχαν να κάνουν με τις επιμέρους αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό των ιδρυμάτων, την κατανομή των εδρών διοίκησης, την διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων, κτλ.

Εξάλλου είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι όλοι εκείνοι που σήμερα αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης, είχαν σπεύσει να πάρουν μέρος στην διαβούλευση και να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων, για να εξασφαλίσουν τις «μπίζνες» και τις «θεσούλες» τους στα νέα όργανα διοίκησης των νεοϊδρυόμενων τμημάτων, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πανεπιστημίου της αγοράς, της «επιχειρηματικότητας» και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την κλίνουνε σε όλες τις πτώσεις.

Αντίθετα η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που δεν «ακουμπάει» ούτε αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όπως πχ. τις ελλείψεις που υπάρχουνε σε προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Την  κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων,  την αποσύνδεση του πτυχίου από την εργασία με δικαιώματα, την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους αποφοίτους με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κτλ.) και οι εκπρόσωποί τους στο δημοτικό συμβούλιο κ.κ. Καλογιάννης, Καραλαριώτου, Τζανακούλης, Νασιώκας, Διαμάντος, κουβέντα δεν λένε. Αντίθετα ορισμένοι εξ’ αυτών όπως λ.χ. ο δήμαρχος, έσπευσε να επαναφέρει για άλλη μια φορά την πρόταση του Ογκολογικού Κέντρου στην κατεύθυνση αξιοποίησης επιχειρηματικών δράσεων ή ο πρώην δήμαρχος κ. Τζανακούλης τα έριξε στις «ιδεοληψίες» των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπουργών, αθωώνοντας την στρατηγική προσαρμογής της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όσο για τους ελιγμούς των διατυπώσεων, ( «πάγωμα» ή «απόσυρση») του ψηφίσματος, φανερώνει από τη μια την «αγωνία» του δημάρχου να μην «στεναχωρήσει» την κυβέρνηση και από την άλλη να «παίξει» με την δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σ’ αυτό το «παζάρι» η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πήρε μέρος και αποχώρησε, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που μπορεί να αποτελέσει βάση για να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως τμήματος και σχολής, κόντρα στη λογική «ο καθένας για την πάρτη του» που καλλιεργούν διάφοροι.  Σ’ αυτό το μετερίζι καλεί τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να συμπορευτούν, στο πλευρό των κομμουνιστών, που διαχρονικά παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

Να Απαιτήσουν:  

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Να μην κλείσουν τμήματα και σχολές. Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Να μην κλείσουν τμήματα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ