Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του υφ. Πολιτισμού η τελετή των εγκαινίων

Το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση πάνω από 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και ανάμεσά τους και πολλών Λαρισαίων δημιουργών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φιλότεχνοι μέσα από την έκθεση με τίτλο «Η Μνήμη της Επανάστασης.

Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

«Δεν υποκαθιστούμε το ρόλο των ιστορικών, μιλάμε γενικότερα για την έννοια της επανάστασης και της ουτοπίας και αν θέλετε πρόκειται για μια καλλιτεχνική απάντηση στα φασιστικά φαινόμενα τύπου Χ.Α που βιώνουμε στις μέρες μας», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Πινακοθήκη ο Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπόλης.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα-Περίφανου ανακοίνωσε την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Στρατή στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 19.30, ενώ αναφέρθηκε και στο πλούσιο πρόγραμμα της Πινακοθήκης για φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση, υπό την επιμέλεια του Γ. Μπόλη, ακολουθεί μια πορεία από το 2017, μετά δε τη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και την Αθήνα (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ενώ πολλά από τα έργα που θα εκτεθούν προϋπήρχαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια προσωπογραφία του Στάλιν που χρονολογείται από το 1970.

Η έκθεση, που αποτελεί συνδιοργάνωση του ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης, θα υποστηριχθεί με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ την ημέρα των εγκαινίων οι Ρ. Αξελός, Όμ. Πουλάκης, Π. Πελτεκοπούλου και Χρ. Χρήστου  θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων των Τζ. Ρηντ, Ν. Οστρόφσκι, Α. Μπλοκ και Β. Μαγιακόφσκι που επέλεξε η Τυρναβίτισσα σκηνοθέτης Άννα Χατζησοφιά, με την εκδήλωση να ντύνουν μουσικά 25 μαθητές της Big Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ν. Βασιλάκη.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ