ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Ανακοίνωση του γραφελιου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι όλος ο ώριμος πολιτικός κόσμος ενδιαφέρεται για την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Το σενάριο ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά οι χρηματοοικονομικοί δείκτες των τραπεζών, όπως η ρευστότητα, οι καταθέσεις,

η κεφαλαιακή επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασής τους στις αγορές, από την κατρακύλα των μετοχών στις 3/10/2018, έθεσε σε επιφυλακή ανώτατους οικονομικούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Η επιφυλακή απαιτούνταν για την έγκαιρη αποτροπή του κινδύνου από ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Στους στόχους της επιφυλακής ήταν να προλάβει τις έντονες πιέσεις και να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Θα ήταν πολυτέλεια για την κυβέρνηση να αφεθεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση και να βρεθεί ο τραπεζικός τομέας σε συνθήκες περιδίνησης, ανεξαρτήτως αν ήταν υπαρκτοί οι λόγοι πτώσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών ή κατασκευασμένοι.

Το να διασφαλιστεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος προκύπτει από την ανάγκη της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το ίδιο σύστημα. Τη στιγμή μάλιστα που η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν είναι ακόμη σε λειτουργία και οι συνεταιριστικές τράπεζες διέρχονται μεγάλη κρίση, οι συστημικές εμπορικές τράπεζες καλούνται να καλύψουν το κενό της χρηματοδότησης της οικονομίας. Συμπερασματικά, στις συνθήκες εξόδου από τα μνημόνια, η επαγρύπνηση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων, για λόγους επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., πριν τη λήξη του συναγερμού, δηλώνει: «Η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις. Έχω ασκήσει πολύ σκληρή κριτική γι’ αυτή την αποτυχία, την οποία χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η

Ο κ. Μητσοτάκης λέει μισή αλήθεια, ως ολόκληρη. Η χώρα δεν βγήκε στις αγορές χρήματος να δανεισθεί δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, σημαίνει όμως ότι εξωγενής παράγοντας (τα προβλήματα της Ιταλίας) κρατά το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων ψηλά, οπότε η έξοδος στις αγορές δεν ενδείκνυται αυτή την περίοδο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η

Το να συνδέει ο κ. Μητσοτάκης την έξοδο των τραπεζών στις αγορές χρήματος, με την έξοδο της χώρας για δανεισμό, χωρίς άλλη επιχειρηματολογία, κρύβει πολιτική σκοπιμότητα. Τον διαψεύδουν άλλωστε η Fitch που αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες και η Ενωση Τραπεζών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ διαρκούσαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο, αιτιολογούσε τη χρηματιστηριακή κρίση με την αποτυχημένη πολιτική, κατά τον ίδιο, του πρωθυπουργού στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν αυτή η δήλωση δεν είναι πολιτικό σορτάρισμα σε βάρος των τραπεζών, τι είναι; Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ενός θεσμικού παράγοντα της ελληνικής πολιτικής, ότι οι λόγοι πτώσης των τιμών των μετοχών του τραπεζικού τομέα είναι αντικειμενικοί και όχι κατασκευασμένοι, συνιστούν χωρίς αμφιβολία συνειδητό πολιτικό σορτάρισμα σε βάρος των τραπεζών. Ορθά ειπώθηκε ότι συνιστά «κραχ» ανευθυνότητας του κ. Μητσοτάκη.

Το ΚΙΝΑΛΛ μη δεχόμενο να υπολείπεται της Ν.Δ. στη διερεύνηση των αιτιών του μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο, δήλωσε δια στόματος Γ. Κουτσούκου: «Η ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στις χρηματαγορές αντικατοπτρίζει την αστάθεια, την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία και το έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ».

Τι υποκρισία! Ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση που θα μπορούσε να θωρακίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο από τις κερδοσκοπικές πιέσεις. Αυτοί μπορούν καλύτερα, αλλά δεν πρόλαβαν όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν να θωρακίσουν το Χρηματιστήριο. Μία η επωδός τους: Για όλα φταίει η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, κ. Δ. Τσιόρδας, στον ίδιο δρόμο, σχολιάζει: «Η νέα διεθνής οικονομική αναταραχή βρίσκει τη χώρα ευάλωτη λόγω της αδυναμίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της χρηματοδότησης». Ίδιο γνώρισμα των ανθρώπων του Ποταμιού η γενικόλογη αρνητική κριτική σε βάρος των άλλων με ύφος προφέσορα.

Η περίοδος που διέρχεται η χώρα απαιτεί λόγο – αντίλογο με επιχειρήματα που θα εκλογικεύσει το διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις επ’ ωφελεία της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ