ΑΒΙΑΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ… ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΙ»

Συντελεστές της παράστασης μιλούν στην Ειρήνη Παπουτσή

Αλήθεια τι σχέση μπορεί να έχει μια παπαδιά με μια Ινδή, ένας σκληρός ανακριτής με έναν παπά ή μια χορεύτρια με μια αγνή χωριατοπούλα και που εμπλέκεται σε όλα αυτά ο αξεπέραστος Νίκος Τσιφόρος και μια ορχήστρα που ακολουθεί το… χαβά τους ή και το αντίθετο;

Τις απαντήσεις κλήθηκαν να δώσουν συντελεστές της παράστασης «Της Γερακίνας Γιοι» που μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία τους σε Αιγάνη, Ν. Πόρους, Σκλήθρο, Βελίκα και Ραψάνη αποχαιρετούν το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας με μια τελευταία παράσταση που θα δοθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

Πλούσιο θέαμα, χορός, μουσική, σατιρικά σκετς και ένα λαϊκό χορόδραμα που διαδραματίζεται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, εμπνευσμένο από σκόρπια κείμενα του Νίκου Τσιφόρου και ιστορίες που διηγούνται οι στίχοι γνωστών λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών αποτέλεσαν τη «μαγιά» της νέας παραγωγής του «Χορίαμβου», με τη σκηνοθετική ματιά του Νίκου Σαμαρίνα, που υπογράφει και το σενάριο.

«Η προσέγγιση του Τσιφόρου στην αστική λαογραφία του ’50, του ΄60 και παλιότερα, το χιούμορ και ο ιδιαίτερος λόγος του, το έντονο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού, ο τρόπος που περνά τα μηνύματά του, η παρουσίαση του ρεμπέτικου, αλλά και το γεγονός πως δεν πολιτικολογούσε συμπεριφερόμενος π.χ λες και δεν υπήρχε εμφύλιος ήταν κάποια από τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου», θα μας πει ο Ν. Σαμαρίνας, που επιμένει ωστόσο σε μια παράσταση «όπου φαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κείνους που εμπλέκονται ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα της εποχής και κείνους που απλά δεν συμμετέχουν κινούμενοι παράλληλα».

Στη διαφορετικότητα των ρόλων, την ανταπόκριση και τη ζωντάνια του κοινού, τον απίστευτο συνδυασμού πρόζας, χορού και τραγουδιού και τελικά σε ένα όμορφο ταξίδι που τη γέμισε εμπειρίες και αυτοπεποίθηση στάθηκε η Τζένη Τσιούγκου, ενώ η Ζωή Σαραφείδου μιλά με ενθουσιασμό για τα εργαστήρια του «Χορίαμβου», αλλά και τους ρόλους που βγήκαν μέσα από τις προσωπικότητες του καθενός, οδηγώντας σε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

«Η τέχνη πρέπει να είναι παρηγορητική μα και παρεμβατική συγχρόνως», δείχνουν να συμφωνούν τα κορίτσια, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στις καλοκαιρινές παραστάσεις που δόθηκαν κάτω από το βάρος της τραγωδίας των πυρκαγιών της Αττικής.

«Διαφορετικό μα και ωραίο αυτό που ζήσαμε», θα συμπληρώσουν, πριν πάρει τη σκυτάλη η Ελένη Σαμαρίνα, μέλος της 4μελούς ορχήστρας που ντύνει μουσικά την παράσταση και υπεύθυνη μουσικής διδασκαλίας.

«Στην παράσταση ακούγονται ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, μα και κομμάτια που φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του ’60, ενώ τα κείμενα έρχονται φορές που “ντύνουν” τις μουσικές μας και το αντίθετο», θα μας πει.

«Μα καλά σε όλους άρεσε, “politic” κείμενο και δεν είχε αντιδράσεις;», πιότερο τους πειράζω, με το Νίκο Σαμαρίνα να με αφοπλίζει με την ειλικρίνειά του.

«Ξέρεις υπάρχει κόσμος που φοβάται τον περίγυρο, μην χαρακτηρισθεί. Αντιδράσεις υπήρξαν από την ίδια την ομάδα, δεν έλειψαν εκείνοι που αρνήθηκαν τη συμμετοχή, μα τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και το κοινό το χάρηκε με την ψυχή του», καταλήγει χαμογελώντας.

Πόσο τρέλα να κάνεις παραγωγή και περιοδεία τέτοιες εποχές και όλα αυτά με άποψη, σκέφτομαι φωναχτά παρά ρωτάω.

«Όσο μου επιτρέπουν άλλοι παράγοντες θα κάνω αυτό που θέλω και για περισσότερα Σάββατο βράδυ στις 9 στο Ωδείο», κλείνει την κουβέντα μαζί μας και το… ραντεβού με όλους μας ο Νίκος Σαμαρίνας, ευχαριστώντας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού για τη συνεργασία, όπως φυσικά και όλους τους συντελεστές της παράστασης.

INFO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Σαμαρίνας

Βοηθός σκηνοθέτη: Παπαδοπούλου Ζωή

Θεατρική διδασκαλία: Παπαδούλη Δώρα, Παπαδοπούλου Ζωή

Χορογραφίες – χορευτική διδασκαλία: Σαμαρίνας Νίκος, Σαραφείδου Ζωή

Μουσική διδασκαλία: Σαμαρίνα Ελένη

Παίζουν και χορεύουν με αλφαβητική σειρά:
Αστερινού Έλενα (Ταβερνιάρισσα 1,2), Βλάνδος Δημήτρης (Τουρίστας, Μόρτης, Νοματάρχης), Γεωργάκης Λάζαρος (Ασφαλίτης, Μπάρμαν), Γκονέλα Χρύσα (Χορεύτρια, Χωριατοπούλα), Ζέρβας Γιάννης (Δάσκαλος, Χορευτής, Μόρτης). Καραλή Βάσια (Τραγουδίστρια), Μακαντάση Αγγελική (Χορεύτρια, Γυναίκα, Χωριατοπούλα), Μπούσια Σοφία (Τουρίστρια, Γυναίκα), Ντόμαλης Αποστόλης (Τουρίστας, Τζέντλεμαν, Μαχαραγιάς), Παπαδοπούλου Ζωή (Αφηγήτρια), Σαμαρίνας Νίκος (Ανακριτής, Πάτερ, Αλέκτωρας, Χωριάτης), Σαραφείδου Ζωή (Χορεύτρια, Γυναίκα, Χωριατοπούλα), Σδράνη Σταυρούλα (Χορεύτρια, Σοφάκι, Χωριατοπούλα), Τζήμας Γιώργος (Χορευτής, Αμερικάνος, Χωριάτης), Τσιάρα Άννα (Τουρίστρια, Πολυξένη, Χωριάτισσα), Τσιούγκου Τζένη (Παπαδιά, Δεσποινίς, Ινδή), Χαρχαντής Νίκος (Χορευτής, Μόρτης, Φακίρης), Χατζηλιάδου Λένα (Τουρίστρια, Δεσποινίς, Χορεύτρια).

Ορχήστρα:
Γκονέλας Σωτήρης (Κρουστά),
Πατούλιας Δημήτρης (Ακορντεόν, Τραγούδι, Κονφερανσιέ),
Σαμαρίνα Ελένη (Κιθάρα, Τραγούδι),
Τσιαπλές Βαγγέλης (Μπουζούκι, Τραγούδι)

ΦΩΤΟ: Απ. Ντόμαλης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ