«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα οριακό σταυροδρόμι. Ή θα καταφέρει να υπερβεί τις σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο, ή θα βρεθεί σ’ ένα αχαρτογράφητο μονοπάτι, παραδομένη στις δυνάμεις του λαϊκισμού και χάνοντας ίσως την αυτοτέλειά της
ως παράγων του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Η επιλογή για τον ένα ή τον άλλο δρόμο βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που πρέπει να φανούν αντάξιες της βαριάς ευρωπαϊκής κληρονομιάς που έχουν αναλάβει». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε στο ευρωκοινοβούλιο με τον κ. Στέφεν Κλαρκ, Διευθυντή του Γραφείου Επικοινωνίας με τους πολίτες, την κ. Κατρίν Ρούχρμαν, Διευθύντρια για τις σχέσεις με τα Εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και τη συζήτηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές κ.κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Γραμματικάκη και την κ. Εύα Καϊλή
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που κλήθηκε από το Γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα για ενημερωτικές συναντήσεις με Επιτρόπους και στελέχη της ΕΕ και του ευρωκοινοβουλίου ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, στη δήλωσή του σημείωσε ακόμη τα εξής:
«Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης εκδηλώνουν ολοένα και περισσότερο δυσπιστία προς το κοινό μας μεγάλο όραμα. Προς τούτο συνετέλεσαν λανθασμένες αποφάσεις και πολιτικές, που για σειρά ετών δημιούργησαν την εντύπωση ότι η ΕΕ είναι ένας κλειστός γραφειοκρατικός μηχανισμός, αποκομμένος από τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών. Επιπλέον, οι εντεινόμενες οικονομικές ανισότητες μεταξύ βορρά και νότου, που συνοδεύονται από υποτιμητικές αναφορές των μεν για τους δε, όπως και η απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης τη στιγμή της ανάγκης σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, βάθυναν το εσωτερικό χάσμα.
Η απόφαση για το BREXIT και οι εκλογικές επιτυχίες ακραίων πολιτικών μορφωμάτων σε πολλά κράτη μέλη, έπρεπε να είχαν σαλπίσει συναγερμό στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι, όμως, αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον στο εύρος που θα έπρεπε. Αντιθέτως, από κάποιους συνεχίζεται η ίδια υπεροπτική τακτική. Πρόσφατο δείγμα τα όσα συμβαίνουν με την συμφωνία των Πρεσπών και τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, όπου οι ευαισθησίες του ελληνικού λαού δεν λαμβάνονται καν υπ’ όψιν, εμπρός στα γεωπολιτικά συμφέροντα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το μεταναστευτικό, που ενώ η χώρα βουλιάζει από νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών, αδυνατώντας να τα διαχειριστεί, έχουμε επιστροφές μεταναστών από την Γερμανία. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα όσο είναι νωρίς. Μπροστά μας, σε λίγους μήνες, έχουμε ευρωεκλογές. Ας ελπίσουμε ότι σ’ αυτές δεν θα έχουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων του λαϊκισμού, που θα μας βάλει σε νέες περιπέτειες».