ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ!

Εξόρμηση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Λάρισας

Στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με σύνθημαQ «Ας κινηθούμε» οι μαθητές όλων των τάξεων και οι καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 ορεινή πεζοπορία με αφετηρία την «ουράνια πόλη» Νιβόλιανη, το σημερινό Μεγαλόβρυσο, έναν παραδοσιακό

οικισμό με πανέμορφα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά. Ακολουθώντας το παραδοσιακό μονοπάτι – καλντερίμι του χωριού, το οποίο κάποτε οι μαθητές ακολουθούσαν καθημερινά για να πάνε σχολείο στην Αγιά, διασχίσαμε ένα πανέμορφο δάσος δίπλα στο ρέμα και καταλήξαμε στο «χωριό των καλλιτεχνών» το Μεταξοχώρι.

Σε μια περιοχή όπου η φυσική ομορφιά περισσεύει περπατήσαμε ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές, μηλιές, καστανιές, ροδιές και κερασιές και απολαύσαμε τη φύση με όλες μας τις αισθήσεις. Ατενίσαμε με θαυμασμό από το ύψος των 600 μ., το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τον εύφορο κάμπο της Αγιάς και τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο. Αφουγκραστήκαμε το θρόισμα των φύλλων και των τρεχούμενων νερών των ρυακιών που συναντούσαμε στο μονοπάτι. Αναπνεύσαμε βαθιά το μεθυστικό άρωμα της ρίγανης και των βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή και γευτήκαμε τους γλυκούς καρπούς των δέντρων που βρίσκαμε πεσμένα στο έδαφος.

Φτάνοντας στο πνιγμένο στο πράσινο Μεταξοχώρι περιπλανηθήκαμε στα καλντερίμια του χωριού, θαυμάσαμε τα κατασκευασμένα από Ηπειρώτες μαστόρους πετρόκτιστα αρχοντικά, επισκεφτήκαμε το φυτρωμένο ανάμεσα στο βράχο δέντρο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ξεναγηθήκαμε στο παλιό Παρθεναγωγείο. Τέλος στην γραφική πλατεία του χωριού ξεκουράσαμε και αναζωογονήσαμε τα κουρασμένα σώματά μας.

Ο συνδυασμός της διάβασης του μονοπατιού και της περιήγησης μέσα στο χωριό αποτέλεσε για όλους μας έναν πολύ ωφέλιμο τρόπο φυσικής αναζωογόνησης και ένα μάθημα οικολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού. Για το λόγο αυτό ας έχουμε όλοι ως σύνθημα: Ας κινηθούμε!

Η δράση έγινε σε συνεργασία με το ΓΑΚ Αγιάς – η Προϊσταμένη κ. Τσάπου Ελένη μίλησε στα παιδιά και κατέβηκε μαζί τους το μονοπάτι. Την υγειονομική κάλυψή της δράσης είχε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ) η οποία έστειλε άτομα να συνοδεύσουν σε όλη τη διαδρομή το σχολείο παρέχοντας την ασφάλεια του ειδικού και την ευχαριστούμε. Την όλη διοργάνωση της δράσης ανέλαβαν ο κ. Κουμπάρος Αποστόλης και ο κ. Ξίφτος Κωνσταντίνος, οι δύο Γυμναστές του σχολείου μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ