ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

«Η κυβέρνηση που έχει μειώσει στο ¼ το επίδομα θέρμανσης –ναι αυτοί που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τα μαγκάλια- έχει μηδενικές σχεδόν επιδόσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και αυτά, την ώρα που οι πολίτες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν ακριβότερα το τσουχτερό πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι καλή στα “φούμαρα” αλλά στην πράξη τραγικά ανίκανη!». Αυτό επισημαίνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή επίκαιρη επερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποσχόταν, το 2014, άμεσα έσοδα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Σήμερα, στο λυκόφως της θητείας της, έχει να παρουσιάσει πενιχρά αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Ενώ παρέλαβε έτοιμο και εγκατεστημένο το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων, μια υποδομή που αποτελεί τη βάση για διασταυρώσεις, ελέγχους και πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό παραμένει ανενεργό λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας. Εδώ και 45 μήνες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει τίποτα για την επέκταση του συστήματος εισροών – εκροών στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων, ενώ δεν προχώρησε στο διαγωνισμό για τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων έτσι ώστε, μαζί με την  πλήρη εφαρμογή του συστήματος καταγραφής σημάτων GPS σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων, να ελεγχθεί η διακίνηση των καυσίμων σε όλα τα στάδια. Αποκαλύπτεται, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ του 2017, ότι όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας και του σχεδιασμού. Σε ότι αφορά τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων στο πεδίο των καυσίμων, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση, αυτά ανέρχονταν στα 27 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, μειώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ενώ εισπράχθηκαν μόλις 3,1 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017. Υπενθυμίζετε ότι αν και έχουν ζητηθεί μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στοιχεία μεταγενέστερα, αυτά ουδέποτε χορηγήθηκαν».

Οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδόσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι απογοητευτικές. Αντίθετα οι επιδόσεις της στην φοροεπιδρομή, την καθιστούν ‘‘πρωταθλήτρια’’. Ενώ αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αρχικά στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2016 και ακολούθως στα υπόλοιπα καύσιμα από τις αρχές του 2017, θα έπρεπε να έχει λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση έξαρσης φαινομένων λαθρεμπορίας στα καύσιμα. Ιδιαίτερα όταν η απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα εκτιμάται, από τους παράγοντες του χώρου, τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν ζητώντας να πληροφορηθούν:

  1. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν το 2017 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποια είναι τα ποσά που βεβαιώθηκαν και πόσα εισπράχθηκαν.
  2. Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα το 2018, ποια είναι τα ποσά που βεβαιώθηκαν και πόσα έχουν εισπραχθεί.
  3. Για ποιο λόγο εδώ και 4 χρόνια δεν διενεργούνται διασταυρώσεις με βάση το ήδη εγκατεστημένο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια.
  4. Για ποιο λόγο δεν προχώρησαν εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, η μοριακή ιχνηθέτηση στα καύσιμα, η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στις εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων και στα διυλιστήρια και η τοποθέτηση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ