ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Την πρώτη νύχτα πλησιάζουνε και κλέβουν ένα λουλούδι από τον κήπο μας και δεν λέμε τίποτα. Τη δεύτερη νύχτα δεν κρύβονται πλέον, περπατούνε στα λουλούδια, σκοτώνουν το σκυλί μας και δεν λέμε τίποτα. Ώσπου μια μέρα — την πιο διάφανη απ’ όλες — μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας, ληστεύουν το φεγγάρι μας γιατί ξέρουν το φόβο μας, που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας. Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα, πλέον δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Μήπως ήρθε η ώρα και του ποιητή το λόγο να διαψεύσουμε και τους δισταγμούς μας να ανατρέψουμε και να σταματήσουμε πλέον να μην λέμε τίποτα.

Γιατί πολύ πριν τα μνημονιακά χρόνια, άρχισαν να εισβάλλουν στις ζωές μας, να μειώ¬νουν τις αμοιβές μας, να καταληστεύουν τα ταμεία μας, να μας υποχρεώνουν σε εξαντλη¬τικά ωράρια εργασίας, να μας στερούν τη μόρφωση και την εκπαίδευσή μας, να αμφισβητούν το ρόλο μας, να παραδίδουν την τέχνη μας στα χέρια των πολυεθνικών του φαρμάκου, να προάγουν την αναξιοκρατία και τη διαπλοκή, να συγκαλύπτουν τα σκάν¬δαλα και τη διαφθορά, να μας απειλούν και να μας συκοφαντούν.

Στα μνημονιακά χρόνια αύξησαν την πίεση. Επέβαλλαν ακόμα περισσότερη δουλειά, με μικρότερες αμοιβές και αυξημένους φόρους, ακόμα περισσότερα χρόνια εργασίας και κουτσουρεμένες συντάξεις, νέες μορφές ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας και επι¬στροφές εισοδημάτων μέσω των clowbacks και των rebates και εξανάγκασαν δεκάδες χι¬λιάδες συναδέλφους μας, να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Γιατί, ακριβώς το γεγονός ότι δεν λέγαμε τίποτα, επιλέγοντας την ατομική λύση και τη λογική της ανάθεσης, λειτούργησε ως μήνυμα υποχωρητικότητας, φόβου και παράδοσης.

Εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να διαμορφώνουν σήμερα ένα νέο μοντέλο υγείας, με το μεγάλο ιδιωτικό τομέα βασικό πυλώνα του, τα μικρομεσαία ιατρεία κατεστραμμένα, τη δημόσια περίθαλψη εμπορευματοποιημένο υβρίδιο, εξοντωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και φοβισμένους, ανασφαλείς και κακοπληρωμένους ιδιώτες στην υπηρεσία των επιχειρηματιών της υγείας.

Την ίδια περίοδο, ιδίως στα οκτώ χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας, μετέτρεψαν τη χώρα σ’ ένα βομβαρδισμένο τοπίο, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ύφεση και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ποτέ ανεπτυγμένο κράτος σε καιρό ειρήνης. Με πρόσχημα το χρέος, που επιμελώς δημιούργησε η ντόπια φαυλοκρατία σε αγαστή συνεργασία με την ξένη επικυριαρχία, ξεπουλούν την πατρίδα μας, δουλοποιούν τους εργαζόμενους, καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό και διαλύουν τις κοινωνικές και προνοιακές δομές. Οι καλύτερες μέρες, της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, καθορίζονται από αέναη λιτότητα, δημοσιονομική πειθαρχία, διαρκή επιτροπεία και ματωμένα υπερπλεονάσματα, που οριοθετούν τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν και τους όρους και τις προοπτικές διαβίωσης των πολιτών. Ήδη καταγράφεται, για πρώτη φορά από το 1941, αρνητικό πληθυσμιακό ισοζύγιο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης, της σοβαρής αύξησης των θανάτων και της δραματικής μείωσης των γεννήσεων, τα αποτελέσματα της οποίας προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για την πατρίδα μας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι συστημικές πλειοψηφίες του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Π.Ι.Σ., με το βερμπαλισμό τους για τον ιατρικό κόσμο που αδικείται γενικώς, τις καλοσυνάτες αταξικές προσεγγίσεις τους και τα δακρύβρεχτα σχόλια για τους νέους γιατρούς, προσπαθούν να καλύψουν την απροθυμία τους να συγκρουσθούν με τις πολιτικές των κομμάτων που εκπροσωπούν, με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοϊατρικού – μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου. Οι όποιες διαφωνίες τους, άλλοτε για το ποιος θα εκπροσωπεί και τι και άλλοτε στα πλαίσια του δικομματικού παιγνιδιού είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Πως εξηγείται άλλωστε η επανασυγκόλληση της πλειοψηφούσας παράταξης στο σύλλογό μας, μετά τη θυελλώδη διασπαστική σύγκρουση της τελευταίας περιόδου ή η συμμαχία Βλασταράκου (Ν.Δ.) – Βαρνάβα (ΣΥΡΙΖΑ) στον Π.Ι.Σ. και η θλιβερή ομοφωνία τους σε εισηγήσεις και αποφάσεις που πάντα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και η απροθυμία τους, στην τελευταία συνέλευση του Π.Ι.Σ., να αναφερθούν εισηγητικά με έστω μια λέξη στα σκάνδαλα που ταλανίζουν την υγεία, πίσω από τα οποία βρίσκονται οι εταιρείες και το πολιτικό, διοικητικό και ιατρικό κατεστημένο που εκπροσωπούν.

Συνάδελφε,

οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, κόντρα στις ατομικές λύσεις και στη λογική της ανάθεσης, αναζητούμε και φιλοδοξούμε να συνδράμουμε στη διεκδίκηση απαντήσεων και λύσεων επ’ ωφελεία της υγείας των συμπολιτών μας και των γιατρών που τιμούν τον όρκο τους και που εννοούν με επιστημονικούς, δεοντολογικούς και ανθρωπιστικούς όρους να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ δεν εξαρτώνται, δεν κηδεμονεύονται, δεν λαμβάνουν χρίσματα και δεν πατρονάρονται από κανένα. Πεπεισμένοι ότι το να μην λέμε τίποτα, δεν αποτελεί τη λύση αλλά το πρόβλημα, σας καλούμε να συνδράμετε συλλογικά και δυναμικά στους αγώνες και στις ρίξεις που μας περιμένουν.

Διεκδικούμε:

Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία.

Αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των νέων γιατρών.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας. Νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ. Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο (γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς) και κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του κατεστημένου.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων. Όχι στο gatekeeping. Να αναπληρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις από το νόμο Γεωρ γιάδη. Ελεύθερη πρόσβαση όλων των γιατρών στο σύστημα με συλλογικές συμ¬βάσεις εργασίας.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στις αποδοχές τους, για τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Στήριξη του ιδιωτικού ιατρείου κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έλεγχος του μαύρου χρήματος στην υγεία. Να αποκαλυφθούν οι μέθοδοι και οι ενεχόμενοι στα σκάνδαλα υγείας και να αποδοθεί δικαιοσύνη και όχι να χρησιμοποιούνται για τη συλλήβδην κατασυκοφάντηση του ιατρικού σώματος.

Διασφάλιση από την Πολιτεία της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των υγειονομικών και αποκοπή του ομφάλιου λώρου με τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής μας και ανάπτυξη νέων όπου απαιτούνται.

Μετεγκατάσταση της έδρας του συλλόγου μας σε μια νέα μεγάλη και λειτουργική στέγη, προκειμένου να αναπτυχθούν αίθουσες για επιστημονικές εκδηλώσεις και συνελεύσεις, βιβλιοθήκη, ηλεκτρονική βάση δεδομένων και εντευκτήριο, έτσι ώστε ο σύλλογός μας να γίνει πραγματική εστία για όλους τους γιατρούς.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ        ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Ανατολίτου Αικατερίνη, Γενικός Ιατρός στο Κ.Υ. Ελασσόνας Κακαράντζα Γεωργία, Φυσίατρος – Ιδιώτης Καλαφάτη Γεωργία, Θωρακοχειρουργός στο Π.Γ.Ν. Λάρισας Καραγεώργος Λάμπρος, Καρδιολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας Λαμπροδήμου Γεωργία, Παθολόγος – Ογκολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας Μαυροπούλου Ελένη, Νεφρολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας Μπαμπαλής Δημήτριος, Παθολόγος – Εντατικολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας Ναβροζιάδου Αικατερίνη, Γενικός Γιατρός στο Κ.Υ. Ελασσόνας Σωτηράκου Σοφία, Παιδίατρος στο Π.Γ.Ν. Λάρισας & στο Κ.Υ. Λάρισας Τσιτηρίδης Ιωάννης, ΩΡΛ στο Π.Γ.Ν. Λάρισας & στο Γ.Ν. Λάρισας Χατζητάκη Μαρία, Αιματολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Κατωπόδης Γεώργιος, Καρδιολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ      ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παράφορος Γεώργιος, Χειρούργος – Εντατικολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

ΜΕΛΗ: Κακαράντζα Μαρία, Ορθοπεδικός – Ιδιώτης

Παπαδημητρίου Ελένη του Βασιλείου, Παιδίατρος στο Π.Γ.Ν. Λάρισας Σωτηριάδου Κωνσταντινιά (Τάνια), Ογκολόγος – Ακτινοθεραπεύτρια στο Π.Γ.Ν.Λ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΠΙΣ:

Ανατολίτου Αικατερίνη, Γενικός Ιατρός στο Κ.Υ. Ελασσόνας

Κακαράντζα Γεωργία, Φυσίατρος – Ιδιώτης

Κακαράντζα Μαρία, Ορθοπεδικός – Ιδιώτης

Καλαφάτη Γεωργία, Θωρακοχειρουργός στο Π.Γ.Ν. Λάρισας

Καραγεώργος Λάμπρος, Καρδιολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

Κατωπόδης Γεώργιος, Καρδιολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

Λαμπροδήμου Γεωργία, Παθολόγος – Ογκολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

Μαυροπούλου Ελένη, Νεφρολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

Μπαμπαλής Δημήτριος, Παθολόγος – Εντατικολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

Ναβροζιάδου Αικατερίνη, Γενικός Γιατρός στο Κ.Υ. Ελασσόνας

Σωτηράκου Σοφία, Παιδίατρος στο Π.Γ.Ν. Λάρισας & στο Κ.Υ. Λάρισας

Σωτηριάδου Κωνσταντινιά (Τάνια), Ογκολόγος – Ακτινοθεραπεύτρια στο Π.Γ.Ν. Λάρισας

Τσιτηρίδης Ιωάννης, ΩΡΛ στο Π.Γ.Ν. Λάρισας & στο Γ.Ν. Λάρισας

Χατζητάκη Μαρία, Αιματολόγος στο Γ.Ν. Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ