ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ – ΙΣΛ (Ν.Ι.ΚΙ.-Ι.Σ.Λ.)

Οι εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας μας, διενεργούνται σε μια περίοδο που εύλογα χαρακτηρίζεται ως η πλέον δραματική για την Υγεία, από όλες όσες έχουν βιώσει η Ελληνική Κοινωνία και οι Γιατροί από πολλά χρόνια.

Αυτή η διαπίστωση συνδέεται άμεσα με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ιατρική απασχόληση όπως αυτή υπήρχε και κάλυπτε τις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών, τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεθοδική άρνηση της πολιτείας να προσεγγίσει και να δρομολογήσει βιώσιμες λύσεις και προοπτικές στα μεγάλα προβλήματα που συνοδεύουν την περίθαλψη των πολιτών, με κορύφωση τα μνημονιακά νομοθετήματα, έχει επιφέρει νομοτελειακά την κατάρρευση του υφιστάμενου συστήματος υγείας.

Σ’ ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, που χαρακτηρίζεται από βαριά υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, από στρεβλό σχεδιασμό και ιδεοληψίες, καθώς και από ολοκληρωτικές αντιλήψεις ορισμένων κυβερνητικών αρμοδίων, η ιατρική κοινότητα στοχοποιείται και απαξιώνεται σε όλο της το φάσμα, από τον ιδιώτη αυτοαπασχολούμενο γιατρό, μέχρι τον δημόσιο λειτουργό συνάδελφο του. Από τον μικρότερο γιατρό, μέχρι τον μεγαλύτερο, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Αυτό το σύστημα υγείας σήμερα κρατιέται ακόμα όρθιο και δεν καταρρέει, από την υπερπροσπάθεια και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι γιατροί, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για μερική αποζημίωση των αναδρομικών στο ΕΣΥ, ανάλογα πάντα με τα ταμειακά αποθέματα, προκαλεί πραγματικά οργή και εξευτελισμό των δημόσιων λειτουργών υγείας. Η υπερωριακή απασχόληση (εφημερία), πληρώνεται λιγότερο και από έναν ανειδίκευτο εργάτη, χώρια δε που κάθε καθυστέρηση στην καταβολή της είναι καταχρηστική και απαράδεκτη.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές. Προσλήψεις εξαγγέλλονται, απλοποιήσεις στη διαδικασία προωθούνται, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνονται. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αργοπεθαίνει, με μοναδική εξαίρεση τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ τα αναλώσιμα υλικά είναι δυσεύρετα.

Απ’ την άλλη μεριά, ο κακός σχεδιασμός και οι ιδεοληπτικές εμμονές, έχουν ρίξει την ΠΦΥ στα βράχια!!! Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ως gatekeeping (παραπομπές), με ταυτόχρονη κατάργηση της ελεύθερης επιλογής γιατρού, καθώς και οι ανύπαρκτες δομές ΠΦΥ έχουν σπείρει τον πανικό στους συμπολίτες μας.

Η βιωσιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων είναι δύσκολη, μετά από τα δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, αλλά και το ληστρικό clawback, που στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και οδηγούν μοιραία στην μετανάστευση.

Οι προτεραιότητες μας στη Διοίκηση του Συλλόγου είναι πολλές και εξίσου σημαντικές. Αρχίζουν με την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας των γιατρών, συνεχίζουν με τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, εργασιακών σχέσεων και αμοιβών και τελειώνουν με την αναχαίτιση της μετανάστευσης των νέων κυρίως γιατρών.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός συστήματος υγείας που βασίζεται σ’ έναν ρεαλιστικό υγειονομικό χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες περίθαλψης και θα εμπεριέχει μια επαρκώς χρηματοδοτούμενη ΠΦΥ, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και λογικές αμοιβές της ιατρικής επίσκεψης και πράξης, μετά από διαπραγμάτευση και συλλογικές συμβάσεις με το ΠΙΣ και τους Ι.Σ. και που θα αναβαθμίζει το επίπεδο παροχής περίθαλψης προς τους πολίτες, συμπληρώνει τις προτεραιότητες μας.

Οι προσλήψεις, θα πρέπει να αποτελέσουν κυρίαρχο στόχο μας, καθώς και η πλήρης αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου των γιατρών ΕΣΥ. Τέλος στην ανάλγητη ομηρία των επικουρικών γιατρών, που αποτελεί μια παντελώς ανεπίτρεπτη κατάσταση για ειδικευμένους επιστήμονες. Άμεση αναπλήρωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των γιατρών.

Άρση της ασυμβατότητας ωραρίου των μελών ΔΕΠ, που απορρέει από την αντιφατικότητα των νόμων 4498/2017 και 4310/2014.

Άμεσος έλεγχος του ιατρικού πληθωρισμού. Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς της περιοχής μας.

Επέκταση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και ανάπτυξη αυστηρών επιστημονικών μηχανισμών ελέγχου.

Να μπει φρένο στους κατ’ επάγγελμα κατήγορους και συκοφάντες του ιατρικού κόσμου, που εκμεταλλεύονται «εργολαβικά» περιπτώσεις πιθανής ιατρικής αμέλειας, με την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής από τον Π.Ι.Σ., που θα φιλτράρει τις περιπτώσεις πριν αποσταλούν στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, θα πρέπει να εργαστούμε για τον τερματισμό του clawback (αυτόματης επιστροφής χρημάτων), επειδή θεωρούμε πως τελείωσε εδώ και αρκετό καιρό η αποστολή του, είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό και δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα των υπερβάσεων και της άσκοπης ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών. Με νομική βοήθεια, αμέσως μετά τις εκλογές ο Σύλλογος μας θα ξεκινήσει έναν τιτάνιο αγώνα δικαστικών προσφυγών και πολιτικών παρεμβάσεων , για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διαχρονικός μας στόχος παραμένει φυσικά η ποιοτική εκπαίδευση και ειδίκευση των γιατρών, καθώς και η Δία Βίου Μάθηση.

Μεταξύ της περιφρονητικής συμπεριφοράς του δημόσιου τομέα και της ιδιωτικοεπιχειρηματικής ανελαστικότητας, μόνη επαγγελματική προοπτική του νέου ιατρού είναι η χαμηλόμισθη σχέση εργασίας, που υπαγορεύεται από τον ανελέητο νόμο προσφοράς και ζήτησης, τον οποίο επιβεβαιώνει η ατέλειωτη σειρά των ανέργων πτυχιούχων της ιατρικής που τελικά επιλέγουν την φυγή.

Μπροστά σ’ αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα την οποία όλοι βιώνουν, ως μόνη διέξοδος προβάλλει η δυναμική και οργανωμένη αντίδραση των ίδιων των Γιατρών που στο σύστημα υγείας, παραμένουν η θεμελιακή του βάση.

Η οργανωμένη Ιατρική Κοινότητα επιβάλλεται να αντιδράσει συστηματικά και δυναμικά, ώστε να ανατραπούν οι αντιιατρικές μεθοδεύσεις που έχουν σαν συνέπεια την δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης των πολιτών.

Η επιβαλλόμενη αντίδραση του Ιατρικού Κόσμου ξεκινά με την συσπείρωση του στους Ιατρικούς Συλλόγους και την μαζική ενεργοποίηση του στις δραστηριότητες που αυτοί πρέπει να αναπτύξουν για να προασπίσουν το ιατρικό επάγγελμα συνολικά και την Υγεία που έχει δραματικά υποβαθμιστεί.

Άμεσο προς τούτο χρέος ΟΛΩΝ, είναι η δυναμική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων, με την οποία θα διατρανωθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι, η Υγεία των πολιτών που συνδέεται άμεσα με την Ιατρική, πρέπει να σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο ανάλγητων λογιστικών πειραματισμών που μετέτρεψαν την οικονομική κρίση σε βαθειά ανθρωπιστική για ολόκληρη την κοινωνία, αφήνοντας πίσω τον υπέρμετρο λαϊκισμό, την ξύλινη γλώσσα και τον ανούσιο αρνητισμό του «όχι σε όλα», ορισμένων παρατάξεων που δρουν στο χώρο μας, «καπελωμένες» φυσικά και αυστηρά καθοδηγούμενες από ξεπερασμένους κομματικούς μηχανισμούς.

Η ισχυροποίηση των Ιατρικών Συλλόγων θα αποτελέσει και την έναρξη των νέων δυναμικών αγώνων που θα δοθούν ώστε η Υγεία και η Ιατρική να καταλάβουν την θέση τους ως το πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ Ν.Ι.ΚΙ.-ΙΣΛ

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1.   ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
2.   ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ
3.   ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
4.   ΓΟΜΠΟΥ ΑΘΗΝΑ
5.   ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
6.   ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7.   ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΝΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ
8.   ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
9.   ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
10.    ΜΑΚΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
11.    ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
12.    ΜΕΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
13.    ΜΠΑΛΑΜΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
14.    ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
15.    ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ ΖΩΗ
16.    ΠΑΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ του Αθανασίου
17.    ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
18.    ΡΕΤΣΙΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ
19.    ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
20.    ΣΑΡΑΤΖΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
21.    ΣΚΟΥΛΑΡΙΓΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
22.    ΣΚΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
23.    ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
24.    ΤΖΙΑΣΤΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ
25.    ΤΣΙΛΙΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
26.    ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.        ΓΚΑΣΔΡΑΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
2.        ΓΚΡΕΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3.      ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
4.        ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
5.        ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
6.        ΠΛΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΤΣΙΔΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΡΙΖΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

ΜΕΛΗ:

1.       ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2.       ΓΑΝΟΧΩΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3.       ΓΚΑΛΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
4.       ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
5.       ΚΑΤΣΑΒΑ ΑΝΝΑ
6.       ΜΙΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
7.       ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
8.       ΠΑΓΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
9.       ΠΑΝΑΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
10.   ΠΑΠΠΑΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
11.   ΡΕΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
12.   ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Δ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΠΙΣ

1.   ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
2.   ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
3.   ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
4.   ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
5.   ΓΚΡΑΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6.   ΚΑΛΛΙΤΣΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
7.   ΚΑΝΑΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
8.   ΚΡΑΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
9.   ΛΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
10.    ΜΕΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
11.    ΠΑΠΑΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΦΙΛΩΤΑΣ
12.    ΠΑΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ του Αθανασίου
13.    ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
14.    ΡΗΓΑ-ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
15.    ΡΟΥΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
16.    ΣΑΡΑΤΖΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
17.    ΣΙΑΠΧΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
18.    ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
19.    ΦΟΥΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
20.    ΧΕΛΙΔΩΝΗ ΑΓΛΑΪΑ  (ΛΙΛΙΑ)

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ