ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΛΥΚΩΝ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙΑ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Τον Διευθυντή του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και ο υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Αμπελακίων κ. Γιάννης Περσάκης, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις επιδρομές λύκων

σε αιγοπρόβατα και στάνες κτηνοτρόφων στην περιοχή της  Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων και γενικά της ευρύτερης του δήμου Τεμπών. Ο κ. Μανώλης ενημέρωσε τον κ. Λιόντο ότι οι επιδρομές λύκων δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά το τελευταίο διάστημα οι ζημιές που έχουν προκαλέσει στο ζωικό κεφάλαιο των Αμπελακίων έχουν αυξηθεί δραματικά.

Επίσης επισήμανε, τις «αγκυλώσεις» του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν επιτρέπει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στην περίπτωση απώλειας ενός μόνο αιγοπροβάτου από λύκο, αυτό πρέπει να διευθετηθεί με κάποιον τρόπο καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι θάνατοι των ζώων είναι μεμονωμένοι και έτσι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του κανονισμού, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να έχουν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου αξίας χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, ο κ. Μανώλης συζήτησε και την περίπτωση καταβολής αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη ανεμοθύελλα που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς», ο οποίος έριξε στο έδαφος μεγάλο μέρος των ελαιοκάρπων.

Ο κ. Λιόντος ανέφερε ότι επισκέφθηκε τις περιοχές του πρώην δήμου Νέσσωνος και διαπίστωσε, ότι το ποσοστό της ζημιάς που προκλήθηκε λόγω της ανεμοθύελλας είναι μικρό και η πτώση των ελαιοκάρπων οφείλεται κυρίως στις εντομολογικές ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου και ότι η ανεμοθύελλα έδρασε επικουρικά, γι’ αυτό και δεν μπορεί να δοθεί αποζημίωση για το συγκεκριμένο αίτιο.

Τέλος ο κ. Λιόντος  ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το προσεχές χρονικό διάστημα επίκεινται αλλαγές στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τους διεμήνυσε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πρόταση από πλευράς Δήμου, συνεταιριστικών οργανώσεων και φορέων για βελτίωσή του. Ο κ.  Μανώλης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του δήμου Τεμπών το μήνυμα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Λιόντου για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τεμπών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ