Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Το μείζον πρόβλημα των αδειών απόσταξης που φέτος βάσει της ερμηνείας του κανονισμού είναι ψαλιδισμένες σε σχέση με πέρυσι οδηγώντας τους διήμερους παραγωγούς στην οικονομική καταστροφή, αναδείχθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δ.σ. με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους

να καταθέτουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους

Ο δήμαρχος Π. Σαρχώσης, αφού αναφέρθηκε σε όλες τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στις προτάσεις που κατέθεσε, ζήτησε να υπάρξει κοινή έκφραση φορέων των αμπελουργών και δήμου ώστε να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις για τη φετινή χρονιά, αφού όπως ανέφερε από του χρόνου θα ισχύσει η 12ωρη απόσταξη και θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο να στηριχτεί και το προϊόν και ο παραγωγός. Ο κ. Σαρχώσης πρότεινε στο σώμα να μείνει κλειστό σήμερα το δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους αμβυκούχους και τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου.

Μιλώντας στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος Ν. Μαλάκος αρκέστηκε σε μία κριτική στο δήμαρχο για το γεγονός ότι πήγαινε μόνος του στο υπουργείο και ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση των 8 βουλευτών του νομού για να ασκήσουν και εκείνοι πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Αστ. Ροντούλης ζήτησε και πάλι να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας σύσσωμο το δ.σ. και να παραδοθούν τα κλειδιά του δήμου στον πρωθυπουργό, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα και σημείωσε ότι τα σχέδια για το τσίπουρο και τη μείωση των ωρών απόσταξης είναι στα συρτάρια των υπουργών από το 1993. Από τα βέλη του κ. Ροντούλη δεν ξέφυγε και ο Λαρισαίος υφυπουργός Γ. Κόκκαλης τον οποίο κατηγόρησε για εμπαιγμό των αμβυκούχων.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ Χατζηκράχτης, τόνισε ότι είναι κεντρική πολιτική απόφαση και επιταγή της Ε.Ε., η μείωση των ωρών απόσταξης και γίνεται βάσει των απαιτήσεων των μεγάλων αποσταγματοποιών και οινοποιών, που θέλουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα σταφύλια των παραγωγών. Ο κ. Χατζηκράχτης κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο σε διαρκή αγώνα για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των αμπελοκαλλιεργητών να αποστάζουν την παραγωγή τους χωρίς όρια και δεσμεύσεις υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου για την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής.

Υπέρ της αύξησης των πιέσεων στην κυβέρνηση για το θέμα του τσίπουρου τάχτηκε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αλ. Χατζηκρανιώτης τονίζοντας και αυτός ότι είναι επιταγή της Ε.Ε., η διάλυση των αμβυκούχων μικροκαλλιεργητώ.

Για δικαίωμα των αμπελοκαλλιεργητών να αποστάζουν την παραγωγή τους έκανε λόγο και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Μπαντόγιας επιρρίπτοντας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση τόσο στην Ε.Ε., όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που υπακούν στις εντολές της ΕΕ. και του κεφαλαίου, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ροντούλη τόνισε ότι πέρασε και εκείνος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να κάνει κάτι για το τσίπουρο.

Την αναγκαιότητα ενιαίας έκφρασης όλων των εμπλεκόμενων με το τσίπουρο στην περιοχή τόνισε ο δ.σ. της πλειοψηφίας Αν. Ντάμτσιος, ενώ οι αντιδήμαρχοι Κ. Κουλιός και Χρ. Τσιόπας υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση από εδώ και πέρα του όλου θέματος που αφορά το χύμα τσίπουρο και τους διήμερους παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μπει τάξη στη διακίνηση και στην παραγωγή τσίπουρου. Ο κ. Τσιόπας απάντησε και στον κ Μαλάκο υποστηρίζοντας ότι ο πρώην δήμαρχος είναι ανενημέρωτος για τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα γύρω από το πρόβλημα και υπογράμμισε την έλλειψη προτάσεων από τον πρώην δήμαρχο.

Επίσης ασκησε κριτική και στον κ. Ροντούλη για τη θητεία στο υπουργείο, με τον επικεφαλής της Δράσης πολιτών να τονίζει ότι στη θέση του υφυπουργού παρέμεινε μόνο για τρεις μήνες και οι αρμοδιότητές του αφορούσαν την ζωική παραγωγή.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση τα βλέμματα πλέον όλων στρέφονται στις σημερινές επαφές του δημάρχου με τους εκπροσώπους των αμπελοκαλλιεργητών, αλλά και  στην κοινή συνέλευση των μελών των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου και του συλλόγου αμβυκούχων στη 1 το μεσημέρι στο Εμμανουήλειο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ