“Είναι κυριολεκτικά αψυχολόγητες οι ενέργειες του υπουργείου, επιβάλλοντας με το… έτσι θέλω κόφτη στον αριθμό των ωρών, που οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να βράσουν το τσίπουρό τους, θέτοντας ως ώρα του… αφανισμού τους το 12ωρο” επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες του, για να μη βάλει ταφόπλακα στην καλλιέργεια και την απόσταξη των παραγωγών.
“Ανοίξτε τα αυτιά σας και ακούστε τις ανάγκες των αμπελοκαλλιεργητών, όπως έπραξα εγώ σήμερα διά του εκπροσώπου μου στον Τύρναβο” αναφέρει στο Σταύρο Αραχωβίτη ο Γιώργος Κατσιαντώνης αναφέροντας ότι η “μαύρη” εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο στηρίζεται σε “ελεύθερη και αόριστη ερμηνεία του σχετικού άρθρου, παρασύροντας στο τσουνάμι της χωρίς διάκριση και προσδιορισμό όλους τους καλλιεργητές, ενώ αναφέρεται ρητά σε αυτό ότι αφορά τους αμπελουργούς που είναι μέλη ενός ή περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες»
Ο Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει άμεσα πίσω τη λανθασμένη εγκύκλιο και να προβεί στις όποιες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να μη βάλει την “υπογραφή” του στον αφανισμό του κλάδου των αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών.
Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί το τελευταίο διάστημα με το πρόβλημα των αδειών απόσταξης, οι οποίες προβλέπονται πετσοκομμένες φέτος, λόγω της ερμηνείας που έδωσε το υπουργείο μέσω της εγκυκλίου που εξέδωσε, χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες των αμπελοκαλλιεργητών. Συγκεκριμένα, με βάση την υπ’ αρ. πρωτ. 3710/132093/1-10-2018 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ, το τελευταίο όλως απρόοπτα και χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει και ακούσει τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λάβει υπόψη του τυχόν απόψεις και προτάσεις τους, επέβαλε «με το έτσι θέλω» κόφτη στον αριθμό των ωρών που οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να βράσουν το τσίπουρό τους, ορίζοντάς τους κατ’ ανώτατο τις 12 ώρες.
Ανεπίδεκτο εκτιμήσεως, όμως, πλέον της παραπάνω αψυχολόγητης κυριολεκτικά ενέργειας του Υπουργείου, αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω εγκύκλιος στηρίζεται σε «ελεύθερη και αόριστη» ερμηνεία της παρ. 2 του άρθρου 31 του Καν (ΕΕ) 2018/273, όπως αναγράφεται στην εγκύκλιο, και συμπαρασύρει χωρίς διάκριση και προσδιορισμό όλους τους αμπελοκαλλιεργητές, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ρητά ότι περιλαμβάνει τους «αμπελουργούς που είναι μέλη ενός ή περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, γίνεται προφανής εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος Κανονισμού, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ και εγκυρότητα της εκδοθείσας πράξης εγκυκλίου!
Κατόπιν των ανωτέρω, και με πρώτο δεδομένο ότι η εν λόγω εγκύκλιος τυγχάνει άκυρη και ως εκ τούτου μη εφαρμόσιμη, αλλά και πλέον τούτου:
- Επειδή η μείωση των ωρών απόσταξης επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά τους μικρούς παραγωγούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική «υποταγή» τους από τους μεγάλους αποσταγματοποιούς και οινοποιεία, αφού οι πρώτοι θα αναγκαστούν κυριολεκτικά «κατόπιν εορτής» και με την παραγωγή τους στο τελικό στάδιο, να ξεπουλήσουν όσο όσο, λόγω του ότι δεν θα μπορούν να αποστάζουν, και επομένως θα οδηγηθούν ως κλάδος στην οικονομική καταστροφή.
- Επειδή τόσο στον Τύρναβο και την ευρύτερη περιοχή του, αλλά και εν γένει στο Νομό Λάρισας, απασχολούνται πολλοί αγρότες στον τομέα της αμπελουργίας, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν το Υπουργείο επιμείνει στην ανάλγητη στάση του να μην ανακαλέσει την προρρηθείσα εγκύκλιο, τότε όλοι τους με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθούν μπροστά σε δίλημμα «ζωής ή θανάτου» για την οικονομική τους επιβίωση και συνεπώς για την επιβίωση της αμπελοκαλλιέργειας.
- Επειδή η παραγωγή της φετινής χρονιάς προσδιορίστηκε με βάση το προϊσχύον καθεστώς, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι αμπελοκαλλιεργητές καθώς ουδεμία έγκαιρη ενημέρωση είχαν για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς απόσταξης και ως εκ τούτου αποτελεί επιτακτική υποχρέωση και ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για τους παραγωγούς να ληφθεί αυτή η παράμετρος υπόψη, προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η φετινή συγκομιδή και απόσταξη των στεμφύλων κατά το προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Προτίθεστε να ανακαλέσετε άμεσα την υπ’ αρ. πρωτ. 3710/132093/1-10-2018 εγκύκλιό σας, προκειμένου αφενός μεν να μην υποπέσετε σε λανθασμένη ερμηνεία του άρθρου 31 του Καν (ΕΕ) 2018/273, αφετέρου δε να μην εκθέσετε σε ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη τον κλάδο των αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών?
2.- Προτίθεστε να έρθετε σε συζήτηση και διαβούλευση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών, προκειμένου για τις όποιες θεσμικές αλλαγές στον κλάδο των αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών, λαμβανομένης υπόψη, σε κάθε περίπτωση, της ιδιαιτερότητας της φετινής διαδικασίας απόσταξης, η οποία δεν πρέπει να τροποποιηθεί εκ των υστέρων σε σχέση με την παραγωγή τους;