ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΣΥ Κων. Μπαργιώτας. Στην ερώτησή του αναφέρει:

“Το τρέχον έτος έχει ανακηρυχτεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως «Έτος Μέριμνας». Η πραγματικότητα, όμως, για την καθημερινότητα των Ελλήνων Στρατιωτικών είναι πολύ διαφορετική. Το πρώτο μεγάλο θέμα: Στις 9-3-2011 ψηφίστηκε η υπ΄ αριθμ. Φ.411/27/81060Σ.172/09-3-2011 (ΦΕΚ Β΄ 378) μετά από χρόνια απαίτηση των στρατιωτικών για ορισμό δίκαιων κριτηρίων στον καθορισμό των μεταθέσεων. Με την Φ.411/1/294483Σ.797/14-2-2018 (ΦΕΚ Β΄ 468) τροποποιήθηκε και ορίστηκε νέα παραμετροποίηση για τον υπολογισμό μορίων. Επί της νέας παραμετροποίησης παρατηρήθηκαν κραυγαλέες αδικίες, αλλά και παραλείψεις. Ειδικότερα,

Α.  Οι Ανθ/στές–Υπξ/κοί του Υγειονομικού Σώματος (πλην Ιατρικού Προσωπικού), που υπηρετούν στα 401 ΓΣΝΑ, 414 ΣΝΕΝ, 417 ΝΙΜΤΣ και 424 ΓΣΝΕ, καθώς και του Μουσικού Σώματος που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, λαμβάνουν το μέγιστο των μορίων ανά μήνα, δηλαδή τόσα όσα λαμβάνει κάποιος ο οποίος υπηρετεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Ν. Σύμη ή στην Ν. Κάσο. Περισσότερα  μόρια, όμως, ακόμη και από κάποιον που υπηρετεί στα Ρύζια, την Καβύλη, το Διδυμότειχο και το Κουφόβουνο  του Ν. Έβρου . Επίσης, πολύ περισσότερα από τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος (πλην Ιατρικού Προσωπικού), Μουσικού Σώματος που υπηρετούν στη Λάρισα, όπου παρά τις αυξημένες δραστηριότητες (καλύπτουν την 1η Στρατιάς) λαμβάνουν το ελάχιστο της μοριοδότησης. Αυτό αποτελεί άνιση μεταχείριση και  έχει προκαλέσει  αντιδράσεις στα στελέχη αυτών των Σωμάτων. Επίσης, επιφέρει και ανισότητα σε σχέση με τα στελέχη των άλλων Όπλων και Σωμάτων, όταν αυτά διεκδικούν μια θέση εξωτερικού.

Β. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 καθορίζονται οι προϋποθέσεις συνυπηρέτησης, χωρίς να μνημονεύεται για τα συζευγμένα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις βάση ποιανού εκ των δύο συζύγων κριτήριο μοριοδότησης υλοποιείται η μετάθεση. Επίσης, σύμφωνα με την Παράγραφο 1.(ε) του άρθρου 4 ως τόπος συνυπηρέτησης δύναται να υλοποιηθεί «σε όμορη περιφερειακή ενότητα». Και αυτό μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, που η οικογένεια του στρατιωτικού έχει εξαθλιωθεί οικονομικά. Το Υπουργείο Παιδείας κατάφερε και ρύθμισε πρόσφατα με τροποποίηση του άρθρου 21Α του Ν.2946/2001  αντίστοιχο πρόβλημα που υπήρχε με εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν το κάνει και το Υπουργείο Άμυνας.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα: Έχει διαπιστωθεί ότι η τροποποίηση που έγινε το 2014 στην ΠαΔ 4-25/ 2005/ΓΕΣ και αφορά τις θέσεις στις οποίες το προσωπικό μπορεί να εκτελεί «τον χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας» που προβλέπεται ανά βαθμό και ειδικότητα να έχει επιφέρει δυσχέρειες, δεν υπάρχει εναρμόνιση αυτών που ορίζει η Παδ 4-25 / 2005/ΓΕΣ με τους Π.Ο.Υ (πίνακες οργάνωσης). Εξαιτίας αυτού έχει παρατηρηθεί να αναγκάζεται η υπηρεσία να μεταθέτει προσωπικό ακόμη και μετά την παρέλευση μόνο  ενός έτους στην φρουρά. Παρατηρήθηκε, επίσης, ακόμη και προσωπικό, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε Επιχειρησιακές Μονάδες, να μην μπορεί να εκτελέσει τον προβλεπόμενο «Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας» που προβλέπεται ανά βαθμό και ειδικότητα για την προαγωγή του στον επόμενο βαθμό.

Το τρίτο μεγάλο θέμα: Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι οι μοναδικοί Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Κατ’ αποτέλεσμα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις απαρχαιωμένες γραφειοκρατικές μεθόδους συνταγογράφησης, με την προϋπόθεση της προπληρωμής από τους ίδιους του συνόλου της δαπάνης και την αναμονή τουλάχιστον δύο μηνών για την επιστροφή του ποσού συμμετοχής του Δημοσίου. Επίσης, τα προστατευόμενα μέλη των στελεχών των Ε.Δ. δεν δικαιούνται συνταγογράφησης οπτικών για τη διόρθωση της όρασης τους. Με άλλα λόγια, εάν το παιδί ενός στρατιωτικού αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης, τότε ο γονιός του θα πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο αγοράς των απαραίτητων γυαλιών όρασης εξ ολοκλήρου.

Επειδή οι στρατιωτικοί εργάζονται με φιλότιμο και υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκτελώντας στο έπακρο την αποστολή τους, 

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να αρθούν οι αδικίες και να διευκολυνθεί το στρατιωτικό προσωπικό και οι οικογένειες τους;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ