10 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Αμπελακίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 18.30, στην ιστορική κοινότητα, με τους εκπροσώπους του Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 – 1949 και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων να παραχωρούν την Πέμπτη

σχετική συνέντευξη τύπου.

“Σ’ αυτά τα 10 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες,  με τη σταθερή μέριμνα του Κόμματος, της Διοικούσας Επιτροπής, με τη συγκινητική υποστήριξη πολλών φίλων, κατόπιν και με τη στήριξη του Συλλόγου των φίλων του Μουσείου, το Μουσείο κατάφερε χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο γνωστό.  Ο αρχειακός πλούτος του παράνομου τυπογραφείου, οι εφημερίδες της κατοχικής περιόδου, οι φωτογραφίες ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την περίοδο 1940 ως το 1950 και αργότερα, έργα εξόριστων, οι μαρτυρίες  και τα βιβλία των αγωνιστών και αγωνιστριών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τη  δράση του λαού μας μέσα από τις γραμμές  του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Αδιάψευστοι μάρτυρες για την απήχηση που είχε το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής,  στο οποίο κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ”, τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Άγις Παπαστεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 – 1949, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από το Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ και μουσικό πρόγραμμα.

«Καλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί το Μουσείο στα Αμπελάκια για να γνωρίσει τη δράση του λαού την περίοδο της κατοχής, αλλά να βγάλει συμπεράσματα και για το τι μπορεί να κάνει σήμερα. Γιατί θα μπορούσε κανείς να μιλάει για ώρες για το ρόλο που έπαιξε το Μουσείο την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Αλλά και το ρόλο που παίζει σήμερα με τα εκθέματα που έχει και τα οποία στον επισκέπτη δείχνει το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης και όχι το δρόμο της μοιρολατρίας, « του σφάξε με Αγά μ΄ ν΄αγιάσω», που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας επιβάλλει η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της», κατέληξαν οι διοργανωτές.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com