Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ

Κάλεσμα στους παραγωγούς κάστανου του νομού Λάρισας να οργανωθούν σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, αλλά και να χρησιμοποιήσουν όλα εκείνα τα εργαλεία που προσφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να φθάσει το εξαιρετικό τοπικό προϊόν ακόμη υψηλότερα

στις διεθνείς αγορές, απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τις γιορτές κάστανου σε Καρίτσα και Σκήτη.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Γαλλία, όπου μετέβη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Κόκκαλης στον χαιρετισμό που απέστειλε σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας στρατηγικής για την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Τα τρόφιμα που παράγονται στον τόπο μας χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα την οποία οφείλουμε να προβάλλουμε και να υποστηρίξουμε ώστε να βρουν τη θέση που τους αξίζει μεταξύ των διεθνών αγορών οι οποίες μπορούν μεσο-μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον Έλληνα παραγωγό.

Η περιοχή μας κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική καστανοπαραγωγή και συνδράμει ενεργά στο να κατέχει η χώρα μας την 5η θέση στον κόσμο. Για τη φετινή χρονιά έχω την πληροφόρηση ότι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, όπως σκίσιμο του καρπού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι μεγάλο ιδιαιτέρως δε λόγω των σοβαρών καταστροφών που προκαλεί η σφήκα της καστανιάς στην Ιταλία.

Για αυτό το σημαντικό εχθρό της καστανιάς, που τόσες ζημιές προκάλεσε στη γειτονική χώρα το Υπουργείο μας δε στάθηκε με δεμένα τα χέρια. Αντιθέτως προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε με τη βοήθεια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Δασών, εφάρμοσε για πρώτη φορά φέτος πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών της σφήκας της καστανιάς σε καστανεώνες, με την μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης και συγκεκριμένα με στοχευμένες εξαπολύσεις ενός ωφέλιμου εντόμου το οποίο αποτελεί φυσικό εχθρό της σφήκας της καστανιάς. Η βιολογική καταπολέμηση δεν αποτελεί μόνο μια λύση φιλική στο περιβάλλον, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές αλλά και τη μόνη αποτελεσματική λύση καθώς η χημική αντιμετώπιση της σφήκας είναι οικονομικά ατελέσφορη λόγω του μεγάλου μεγέθους των δένδρων και της βιολογίας του εντόμου το οποίο προσφέρει μια πολύ περιορισμένη περίοδο για χρήση χημικών μέσων.

Κλείνοντας θέλω να σας  ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία που προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε σε συνδυασμό με την οργάνωσή σας σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, να μειώσετε το κόστος παραγωγής και να μπορέσετε να φτάσετε αυτό το εξαιρετικό κάστανο που παράγεται στη θέση που του αξίζει”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ