ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης για να στηθεί “ένας πύργος ατίθασος στα πολεμικά σχέδια και τον ευρωατλαντικο ιμπεριαλισμό”, απευθύνουν συλλογικότητες της Αριστεράς και φορείς που διοργανώνουν ανοικτή σύσκεψη την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και ώρα 6 μ.μ στο ξενοδοχείο Μέτροπολ, με στόχο τη συγκρότηση μιας Αντιπολεμικής Κίνησης.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

“23η Οκτωβρίου 1944 είναι η μέρα της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς Ναζί. Μετά από λίγους μήνες ο λαός μας αναμετρήθηκε με τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους συνεργάτες και 4 χρόνια αργότερα οι Αμερικάνοι δοκίμαζαν τις βόμβες Ναπάλμ στο Γράμμο για να λυγίσουν την ηρωική αντίσταση του ΔΣΕ.

Το 1953 η Ελλάδα υπέγραφε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικό έδαφος.
Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του αιματηρού δευτέρου παγκοσμίου πόλεμου και την ήττα τη ναζιστικής Γερμανίας οι πολεμικές εστίες και οι εξοπλισμοί πολλαπλασιάζονται. Οι κίνδυνοι για πολεμικές συρράξεις δυναμώνουν.

Φαίνεται όλο και πιο καθαρά η συγκρότηση των διαφορετικών ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων από την Κίνα και τη Ρωσία έως τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δια του ΝΑΤΟ αναδιατάσσουν με απροκάλυπτη επιθετικότητα τις στρατιωτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού Άξονα. Διαμελίζουν χώρες, επαναχαράσσουν σύνορα, ανατρέπουν κυβερνήσεις με πραξικοπήματα, παρεμβαίνουν απροκάλυπτα σε εκλογικές και άλλες διαδικασίες κρατών (βλ. ΠΓΔΜ), διασφαλίζοντας την παγκόσμια κυριαρχία τους, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στη περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Από την Ουκρανία ως τη Συρία, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, σχηματίζεται ένα τόξο θερμών αντιπαραθέσεων με κύριο υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό Άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ.

Οι πόλεμοι καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς ενισχύουν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και τον φασισμό ενώ παράλληλα κατακρεουργούν τα δικαιώματα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ένταση των ανταγωνισμών οδηγεί σε αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών ακόμη και στην καταχρεωμένη Ελλάδα. Αυτή η πολιτική εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για τη χώρα μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή η εκτίμηση ότι ζούμε την “καλύτερη σχέση” Ελλάδας -ΗΠΑ μετά το σχέδιο Μάρσαλ και την Αμερικανοκρατία της μετεμφυλιακής εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια (υδρογονάνθρακες, ενεργειακοί δρόμοι, συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο) επιδιώκοντας να αναδειχθεί ο αποτελεσματικότερος επιστάτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Διεκδικεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων και σ’ αυτά τα πλαίσια υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Στην ίδια πολιτική εντάσσεται και η πρόσκληση του υπουργού Αμύνας Π. Καμμένου για αναβάθμιση και επέκταση των Αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα – Βόλο –Αλεξανδρούπολη – Κάρπαθο κλπ.

Όλα αυτά έχουν και άμεσες επιπτώσεις στην περιοχή μας. Στον Τύρναβο συνεχίζει να λειτουργεί διοικητικού χαρακτήρα στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Στο αεροδρόμιο της Λάρισας εγκαταστάθηκαν τα αμερικάνικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (DRONES) για συμμετοχή στις επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας, στο Κουτσόχερο εδράζεται το σημαντικότερο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ ποτέ και πουθενά δεν εγγυήθηκε την ειρήνη, αντίθετα σκορπά παντού τον πόλεμο. Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη, να αποτρέψει τη γενίκευση του πολέμου και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Τα συμφέροντα των λαών της περιοχής και πρώτα από όλα το δικαίωμα στην ζωή δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των κυρίαρχων τάξεων.

Σήμερα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μαζικών φορέων, διανοούμενων και καλλιτεχνών για ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα ξεσκεπάζει την παραπληροφόρηση, θα αντιταχθεί στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο και ενεργούμενο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και ειρήνης μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων λαών. Είναι ανάγκη να απευθύνουμε κάλεσμα φιλίας σε όλους τους γειτονικούς λαούς για μια λαϊκή, φιλειρηνική ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα, αιματοχυσία και πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Σήμερα ελεύθερος λαός είναι μόνο εκείνος όποιος στέκεται δίπλα σε κάθε λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που στηρίζει και συμμετέχει σε εγκληματικούς βομβαρδισμούς.

Στη βάση των παραπάνω απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης για να στήσουμε πύργο ατίθασο στα πολεμικά σχέδια και τον ευρωατλαντικο ιμπεριαλισμό την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στο ξενοδοχείο Μετροπόλ και ώρα 6 μ.μ για τη συγκρότηση μιας Αντιπολεμικής Κίνησης που θα παλεύει για:

Την έξοδο από το ΝΑΤΟ, ευρωστρατό, και το κλείσιμο όλων των βάσεων.
Απομάκρυνση των αμερικανο-νατοϊκων βάσεων και των drones από τη Λάρισα.
Να σταματήσει η χωρά μας να αποτελεί ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων που διαλύουν κράτη και στέλνουν στη προσφυγιά ολόκληρους λαούς.
Να επιστρέψουν τα ελληνικά πλοία και κάθε στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται εκτός των συνόρων.
Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών, όχι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, λεφτά για κοινωνικές ανάγκες.
Πάλη υπέρ των λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Καμία αλλαγή των συνόρων. Ειρήνη και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ