ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ “ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

«Μπορούσαν να μας σκοτώσουν» καταθέτουν οι σεκιουριτάδες της εταιρείας χρυσού στη δίκη των Σκουριών, που ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. «Ποινική ομηρία με γιγάντωση της δικογραφίας για να πειθαρχήσει η τοπική κοινωνία» καταγγέλλουν συνήγοροι υπεράσπισης

των 21 κατηγορουμένων.

Η περιβόητη «μεγάλη δίκη» των Σκουριών, όπως χαρακτηριστικά έμεινε να αναφέρεται στα ποινικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, δηλαδή αυτή που αφορά την εμπρηστική επίθεση αγνώστων στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» τον Φλεβάρη του 2013, ξεκίνησε τελικά χθες μετά από τρεις αναβολές και μια διακοπή 21 ημερών.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, οικογενειάρχες από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγία στην πλειονότητά τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση κατόπιν «έρευνας» της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους ανθρώπους αυτούς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους μήνες μετά…

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούσε κατά πρωτοφανή τρόπο όχι η τοπική αστυνομία αλλά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δεκάδες Χαλκιδικιώτες εξαναγκάστηκαν, παρά τη θέλησή τους, να δώσουν γενετικό υλικό (DNA) στην αστυνομία, ενώ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ανησυχούσε μήπως χαθεί η «επένδυση»…

Κατά τη χθεσινή μέρα στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκαν οι σεκιουριτάδες της εταιρείας χρυσού, υπάλληλοι εργολαβικής εταιρείας φύλαξης του εργοταξίου, που κατέθεσαν τη δική τους άποψη για την επίθεση.

«Εάν ήθελαν θα μπορούσαν να μας σκοτώσουν» ισχυρίστηκε ένας από αυτούς, ο οποίος εκτίμησε ότι επρόκειτο για σαράντα με πενήντα οπλισμένα άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, που κινούνταν οργανωμένα.

«Φορούσαν κουκούλες και πολλοί εξ αυτών στρατιωτικές παραλλαγές. Αρχισαν να καίνε τα πάντα και να πυροβολούν. Δεν ξέρω εάν στόχευσαν εμάς ή πυροβόλησαν στον αέρα. Συνάδελφός μου απειλήθηκε με όπλο όταν επιχείρησε να βγάλει την κουκούλα από άτομο με το οποίο συνεπλάκη» ανέφερε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους ως έναν έστω εκ των δραστών.

O ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία και η Πυροσβεστική έφτασαν στο σημείο μία ώρα μετά την επιδρομή, πιθανολογώντας ότι η «καθυστέρηση» -όπως τη χαρακτήρισε- συνδεόταν με το γεγονός ότι οι δράστες αποχωρώντας έφραξαν τον δρόμο με κορμούς δέντρων ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών.

Για «σκηνές πανικού» έκανε λόγο άλλος σεκιουριτάς, επισημαίνοντας ότι συνάδελφοί του, υπό τον φόβο επίθεσης, κρύφτηκαν στο δάσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες πέταξαν βόμβες-μολότοφ, φωτοβολίδες και έβαλαν με καραμπίνα εναντίον οχήματος που εκτελούσε περιπολία.

«Ακουσα να φωνάζουν “κάψτε το αυτοκίνητο”» κατέθεσε με τη σειρά του τρίτος υπάλληλος, που, εξεταζόμενος από το δικαστήριο, επισήμανε ότι «συνάδελφοί μου μου διηγήθηκαν ότι τους περιέλουσαν με βενζίνη».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης αρνήθηκαν τις βαρύτατες πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους. Ενας εξ αυτών έκανε λόγο για προσπάθεια «γιγάντωσης της δικογραφίας» εκ μέρους των διωκτικών αρχών, προκειμένου να «πειθαρχήσουν» όσοι εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού και να τεθούν σε «ποινική ομηρία»…

Η δίκη διακόπηκε το απόγευμα για να συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων την Πέμπτη. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται πάνω από 70 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι 21 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθώς στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφονται γεγονότα που στοιχειοθετούν τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατοχής εκρηκτικών και της ληστείας.

Αμέριστη αλληλεγγύη

Από νωρίς το πρωί δεκάδες αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, συμπαραστεκόμενοι στους κατηγορούμενους, που πέντε χρόνια τώρα έχουν στοχοποιηθεί και διασυρθεί χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. Το περασμένο Σάββατο μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κρέμασαν πανό στον Λευκό Πύργο, εκφράζοντας επίσης τη συμπαράστασή τους.

«Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε ότι είναι αδιανόητο να δικάζονται άνθρωποι επειδή προστατεύουν την υγεία, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών τους. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται ένα έργο που έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, επειδή μια εταιρεία θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των ζωών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Είναι αδιανόητο ότι οι κάτοικοι της περιοχής σέρνονται στα δικαστήρια ενώ έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Είναι λοιπόν αναγκαίο τώρα περισσότερο από ποτέ να κλείσει το εργοτάξιο στις Σκουριές. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την καταστροφική “επένδυση” στις Σκουριές, όπως και οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που απειλεί και καταστρέφει το περιβάλλον» ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος – Εφημερίδα των Συντακτών

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ