ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου, αλλά και στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

«Για μας η απεργία «δεν έφαγε τα ψωμιά της», όπως λένε οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έχουν πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ όσα θέλει το μεγάλο κεφάλαιο και κάθε κυβέρνηση. Είναι βασικό όπλο πάλης που θέλουν να μας το αχρηστεύσουν, γι’ αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που το περιορίζει δραστικά στα σωματεία», τόνισαν μεταξύ άλλων τα μέλη της διοίκησης, καλώντας όλους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με το διεκδικητικό πλαίσιο να έχει ως εξής:

Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση- Αχτσιόγλου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, προστασία της μητρότητας.

Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους & απλήρωτους

Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και η περιουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κάλυψη των απωλειών στις συντάξεις. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 60 έτη στους άνδρες και τα 55 στις γυναίκες, τα 55 και τα 50 στα ΒΑΕ.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία.

Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Εξάλλου το ΕΚΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους φοιτητές-σπουδαστές, μαθητές και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να πάρουν μέρος στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, που συνδιοργανώνει με την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, το Σάββατο 17 Νοέμβρη 2018, στις 6 μ.μ, στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

«Να τιμήσουμε αγωνιστικά και όχι ως μουσειακό είδος την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια, που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανοστήριχτης στρατιωτικοφασιστικής χούντας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973», κατέληξαν οι ομιλητές.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ