Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το «ECO Fashion Film Festival» που διοργανώνεται στη Λάρισα 1-3 Νοεμβρίου από την ARTFOOLS υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με κεντρικό θέμα “Οικολογία και Μόδα“. Σύμβουλοι Διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η Alpha Marketing.
Oι οικολογικές ανησυχίες της μόδας αποτυπώνονται στο λεγόμενο Κίνημα Ηθικής στη μόδα (Εthical Fashion Μovement), το οποίο προωθεί ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά, ραμμένα σε φιλικά προς το περιβάλλον εργοστάσια, με ειδικές επιδείξεις μόδας και προσιτές τιμές.
Ο ακτιβισμός για την προστασία του περιβάλλοντος ως τρόπος εκδήλωσης οικολογικής συνείδησης στο χώρο της μόδας, περνάει το μήνυμα και στα ατελιέ πολλών σχεδιαστών και οίκων υψηλής ραπτικής. Εκτός από τα μικρά εργαστήρια μεγάλα ονόματα της μόδας, φτιάχνουν ρούχα με υλικά από οργανικές καλλιέργειες, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, στηρίζοντας κοινότητες εργαζομένων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, η συλλογή υψηλής ραπτικής της Linda Loudermilk χειροκροτήθηκε. Η σχεδιάστρια από το Λος Αντζελες έδειξε ρούχα φτιαγμένα από νήμα καλαμποκιού, μπαμπού, σόγιας και φυκιού.
Τα παραπάνω αποτελούν τα κίνητρα για τη διοργάνωση του ECO Fashion Film Festival.
Η πόλη της Λάρισας θα ζήσει τρεις ημέρες με κινηματογραφικές προβολές αφιερώματα και δρώμενα με θέμα τη μόδα και τη σχέση της με την οικολογία.
Στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότερες από 35 ταινίες οι οποίες και θα προβληθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τετάρτη 31 Οκτώβρη
21:00 Πολυχώρος «Σεϋχέλλες»
Halloween fashion party Μοδάτα ντυσίματα, μυστήριο και ατμοσφαιρική μουσική.
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
16:30 – 17:30 Πολυχώρος «Σεϋχέλλες»
Εργαστήρι μεταποίησης ρούχων – Σέβη Νικολούλη.
17:00- 20:00 Γαλλικό Ινστιτούτο
Διαγωνιστικό μέρος, προβολές ταινιών.
19:00-21:00 Πολυχώρος «Σεϋχέλλες»
Παρουσίαση των φθινοπωρινών eco-friendly vintage στιλιστικών επιλογών από τις Gelasius με παράλληλες προβολές βραβευμένων ταινιών από το Fashion film Festival Istanbul.
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
17:00- 19:00 Γαλλικό Ινστιτούτο
Αφιέρωμα σε Γάλλους σχεδιαστές.
19:00-19:45 Αίθουσα εκδηλώσεων Ξενοδοχείου Metropol
Γνωριμία με το eco friendly- project Gelasius: «Mια ιστορική αναδρομή μέσα από παρουσίαση ρούχων. Γιατί, πώς και πότε έγινε το vintage μια eco friendly επιλογή».
20:00- 21:00 Αίθουσα εκδηλώσεων Ξενοδοχείου Metropol
Επίδειξη μόδας με ρούχα της σχεδιάστριας μόδας Κατερίνας Τσαντίλη- AKK concepts και κοσμήματα του σχεδιαστή κοσμημάτων Βασίλη Μόραλη.
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Αίθουσα εκδηλώσεων Ξενοδοχείου Metropol
17:00- 18:00 Σεμινάριο με θέμα «Το κοστούμι στο Θέατρο». Ελένη Ψύρρα, Ενδυματολόγος
18:00 – 20:00 Εισηγήσεις και workshops από τους υπεύθυνους της Σχολής Μόδας Athens Fashion School – Fashion Club.
Μαρία Bυτινίδου, Σχεδιάστρια και Ιδιοκτήτρια της Σχολής, θέμα «Φορέσιμη τεχνολογία» και «Business Growth for Successful Fashion Professionals».
Δημητρακόπουλος Ευάγγελος, Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός και Σχεδιαστής του Brand «MadFlax Sustainable Apparel», θέμα «Sustainable Fashion and responsible Design»
20:00- 22:00 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η τάση της οικολογίας στη μόδα μέσα από τα social media».
Συμμετέχουν στο οι: Nicky Stephans – blogger, Βασίλης Μόραλης – σχεδιαστής κοσμημάτων, Μαρία Βυτινίδου, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος – Athens Fashion Club Fashion School, Ελένη Ψύρρα, Ενδυματολόγος.
Συντονίζουν: Άκυς Μητσούλης – Ολυμπία Καλαμπαλίκη.
Ακολουθεί η απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού μέρους.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση νέων σχεδιαστών, με παρουσία τους, όπου θα εκτίθενται δημιουργίες τους.
Ειδική θεματική ενότητα αποτελεί η έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων του σχεδιαστή Βασίλη Μόραλη.
Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί η συμμετοχή της ομάδας Prêt à Plier, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο τoυ ομώνυμου μαθήματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διδάσκει η αρχιτέκτονας και ερευνήτρια Δρ. Σοφία Βυζοβίτη. Η ομάδα ερευνά την αρχιτεκτονική του ενδύματος, όπως αυτή μπορεί να προσδιορίζεται σήμερα στα πλαίσια των ελαφρών και εφήμερων κατασκευών, συνδυάζοντας τη ψηφιακή κατασκευή με την υλικότητα μιας οικολογικής συνείδησης και τις πρακτικές μιας κυκλικής οικονομίας. Μοτίβα πτυχώσεων διαμορφώνουν χάρτινες επιφάνειες, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του ενδύματος, είτε πρόκειται για φορέματα, πανωφόρια ή ρουχισμό παραλίας. Στα έργα που εκτίθενται στο ECO Fashion Film Festival, των Φοιτητών Δημήτρη Λαζαρίδη, Μαρία Μέγα, Μαρία Νομισματίδου, ο ανθρώπινος σκελετός ξαναπαίρνει μορφή μέσα στις πτυχώσεις και τις αναδιπλώσεις του υλικού, που δεν είναι άλλο από το ταπεινό χαρτί. Αναδεικνύουν τον αισθησιασμό ενός ατελούς σώματος μέσα από ολόσωμα αντρικά και γυναικεία μαγιό. Το καπέλο αποτελεί μία ωδή στον πρωτοπόρο ερευνητή της τέχνης του origami, Ron Resch, επιτυγχάνοντας την προφύλαξη από τα αδιάκριτα βλέμματα, τον καλοκαιρινό ήλιο, τα πρωτοβρόχια. Η έρευνά στα πτυχωτά ενδύματα ωριμάζει με το χρόνο και εξελίσσεται χωρίς ποτέ να χάνει την αίσθηση του χιούμορ.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα https://ecofashionff.wixsite.com/ecofashion